eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Maffiakapcsolatok gyanúja miatt menesztették a litván házelnököt

A litván parlament kedden menesztette a házelnököt, miután Arunas Valinskast azzal gyanúsították meg, hogy bűnszövetkezettel tart kapcsolatot.

Az egykori televíziós producer, aki a tavalyi parlamenti választásokon lépett a politikai színtérre, tagadja a vádakat, és azt hangoztatja, hogy politikai ellenfelei bosszút forraltak ellene.

A 141 fős törvényhozás 95 tagja támogatta a házelnök menesztését, húszan ellenezték, a többiek vagy tartózkodtak, vagy távol voltak. A házelnök menesztéséhez egyszerű többség is elég volt.

Valinskas gondjai a nyáron kezdődtek, amikor a helyi média közzétett egy felvételt, amelyen egy kaunasi maffiavezérrel beszélget. Később az általa vezetett Nemzeti Újjáéledés Pártjának több vezetője állította róla, hogy személyes kapcsolatokat tart az alvilággal.

A szavazás előtt mondott beszédében Valinskas tagadta a vádakat.

"Nincs semmilyen kapcsolatom szervezett bűnözői csoportokkal" - mondta. "Az egyetlen hibám az volt, hogy teljesen nyitott vagyok az emberek előtt, és soha nem osztottam fel őket jókra és rosszakra" - tette hozzá.

Dalia Grybauskaite elnök előzőleg a házelnök lemondását javasolta, miközben az ügyészség vizsgálatot indított Valinskas ellen. A 42 éves politikus elutasította az államfő javaslatát.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×