INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Vagy "feljelentik magukat", vagy drákói szigorral lecsap az adóhatóság

Infostart / InfoRádió
Háromezer olyan adóelkerülő nevét tartalmazó listát állított össze a francia kormány, akik a pénzüket Svájcban tartják. Azt várják az érintettektől, hogy haladéktalanul fizessék meg azt az adót, amivel az államnak tartoznak. A hír, melyet a pénzügyminiszter jelentett be, alaposan felkavarta a kedélyeket Franciaországban, annál is inkább, mivel Eric Woerth valóságos ultimátumot intézett a pénzüket külföldön rejtegető francia adófizetőkhöz, mondván: vagy "feljelentik magukat", vagy az adóhatóság jövő januártól drákói szigorral csap le rájuk.

Azért csak a jövő év elejétől szigorít az adóhatóság, mert még működik az a diszkrét iroda, melyet a pénzügyminiszter idén áprilisban nyitott meg azok számára, akik pénzüket valamelyik adóparadicsomnak minősülő államban tartják, és helyzetüket szeretnék törvényessé tenni.

Az irodán való jelentkezéssel az érintettek megúszhatják a büntetőfeljelentést, és a büntetőkamat mértékéről is alkudozhatnak a pénzügyi tárca illetékeseivel.

Az adóelkerülők azonban csalódást okoztak a kormánynak, az elmúlt öt hónapban ugyanis mindössze kétszázan jelentkeztek - egyebek mellett ez az oka a mostani pénzügyminiszteri dörgedelemnek. Ráadásul, Eric Woerth szavai szerint csupán húsz esetben sikerült megállapodásra jutni, igaz, további nyolcvan dosszié elbírálása jelenleg is folyamatban van.

A "törvényesítési eljárás" eddig félmillió eurót, mintegy 136 millió forintot hozott az állam kasszájába, ami a pénzügyminiszter szerint "nagyon kevés, ezért a kormány úgy döntött, hogy nagyobb sebességre kapcsol".

Eric Woerth bejelentette: december 31-ével megszüntetik az egyeztető irodát, azt követően pedig az adóhatóság "minden törvényes eszközt felhasználva" ered az adóelkerülők nyomába. Egyben leszögezte: kizárt az adóamnesztia lehetősége, mivel az "elviselhetetlen társadalmi igazságtalanságot" jelentene.

A kormánynak mindenesetre egyre több információ áll rendelkezésére a hatékony fellépéshez: a most "felderített" háromezer franciáról például gyakorlatilag mindent tudnak, nevüket, számlaszámukat, és azt, hogy összességében mintegy hárommilliárd eurót tartanak különböző svájci bankokban.

Vagy csak blöff?

Az adatokhoz való "törvényes" hozzáférés ráadásul jövő évtől még egyszerűbbé válik Franciaország számára, Christine Lagarde gazdasági miniszter ugyanis a múlt héten egy olyan egyezményt írt alá Svájccal, melynek értelmében 2010. januárjától a szomszédos országtól lényegesen egyszerűbben szerezheti be a francia adóelkerülőkre vonatkozó információkat, és a kormány hasonló megállapodást készül aláírni Szingapúrral, Gibraltárral, Lichtensteinnel és Andorrával is.

A pénzügyminiszter mindezek mellett jelezte, hogy még a héten találkozni fog a Franciaországban működő pénzintézetek vezetőivel, hogy szorosabb együttműködést kérjen tőlük. Egyebek mellett azt akarja, hogy a bankok adják át a kormánynak azoknak az ügyfeleknek a nevét, akik előnyös adózású országba utalják át a pénzüket.

"Mindez az adóparadicsomok elleni küzdelem jegyében történik, és egyben a kapitalizmus erkölcsösebbé tételét célozza" - hangsúlyozta a francia pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a fenti módszert Írország már sikeresen alkalmazza, és azzal eddig egymilliárd eurónyi elmaradt adóbevételt sikerült besöpörni.

Az erőteljes kormányzati offenzíva ellenére egyes francia szakértők, valamint a svájci média zöme úgy véli: a Fillon-kormány által emlegetett háromezres lista valószínűleg csupán blöff, amivel haza akarják ijeszteni az adóelkerülők pénzét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk