eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Legálisan halálra éheztetheti "engedetlen" feleségét a férj

Törvényesen halálra éheztetheti a férj a feleségét, ha az nem hajlandó teljesíteni házastársi kötelességét, és megtagadja a szexet - többek között ezt tartalmazza az az új törvény, amely július 27-én lépett életbe Afganisztánban. A jogszabállyal Hamid Karzai elnök eladta a nőket a síita szavazatokért cserében - állítják emberjogi szakértők.

Az eredeti törvényt amiatt kellett visszavonnia az afgán államfőnek, mert az brutalitása miatt hatalmas felháborodást kellett külföldön. Helyette fogadták el az újabb változatot, amely törvényes lehetőséget ad a férjnek arra, hogy halálra éheztesse engedetlen asszonyát.

A törvény kizárólag a lakosság 15 százalékát adó síita kisebbség családi életét szabályozza - bírálói szerint ezzel akarta Hamid Karzai megvenni a szavazatokat az e héten rendezendő elnökválasztáson.

Az eredeti törvény kötelezővé tette a síita asszonyoknak, hogy legalább négynaponta szexuálisan álljanak a férjük rendelkezésére. A mostani sem teszi szükségessé az asszony beleegyezését - vagyis gyakorlatilag legalizálja a házasságon belüli nemi erőszakot.

A törvény szerint az asszony kizárólag a férj beleegyezésével vállalhat munkát, a gyerekek felügyelete pedig csak az apákat, illetve nagyapákat illeti meg.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×