eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

A szlovákiai romák is aggódnak a magyarországi gyilkosságok miatt

A szlovákiai romák erélyesebb fellépést követelnek a magyar kormánytól a magyarországi romák elleni támadások ügyében - olvasható abban a levélben, melyet hétfőn adtak át Pozsonyban az ottani magyar nagykövetség képviselőjének.

Hatalmas médiaérdeklődés kísérte Pozsony belvárosában, a magyar nagykövetség volt épülete előtt a szlovákiai Roma Kezdeményezés által meghirdetett gyertyás megemlékezést a magyarországi roma gyilkosságok áldozatairól. A hazai és külföldi sajtó képviselői jelentős túlerőben voltak, hiszen a szlovákiai romák képviseletében csak mindössze 7-8-an voltak jelen.

Az aktivisták az épület előtt szimbolikusan nyolc mécsest gyújtottak a magyarországi roma gyilkosságok nyolc áldozatának emlékére, majd levelet kívántak átadni Heizer Antal nagykövetnek, aki nem volt jelen, helyette Farkas Géza konzul fogadta a szlovákiai romák három képviselőjét, és átvette tőlük a Bajnai Gordon miniszterelnökhöz címzett levelet.

A rövid eszmecsere után Alexander Patkolo, a Roma Kezdeményezés elnöke újságírók előtt is felolvasta a levelet, amelyben a szlovákiai romák határozottabb és aktívabb fellépést kérnek a magyar kormánytól a magyarországi romákat ért támadások elkövetőivel szemben.

Farkas Géza konzul újságírói kérdésre válaszolva érthetőnek nevezte a szlovákiai romák aggodalmát magyarországi sorstársaik sorsa iránt, és mint mondta, a magyar kormány mindent megtesz a támadások elkövetőseinek felderítése és a romák biztonságának szavatolása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×