eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megtalálták egy 18 éve Irakban eltűnt amerikai pilóta földi maradványait

Megtalálták annak a hosszú évekig tisztázatlan sorsú amerikai pilótának a földi maradványait, akinek repülőgépét 1991-ben, az első Öböl-háborúban lőtték le Irakban - közölte a Pentagon vasárnap.

Az amerikai hadsereg patológiai intézete kétséget kizáróan azonosította Michael Scott Speicher földi maradványait - állt az amerikai védelmi minisztérium közleményében.

Speicher repülőgépét 1991. január 17-én lőtték le a Sivatagi vihar hadművelet során. A Pentagon kezdetben halottnak nyilvánította Speichert, ám a pilóta pontos sorsát övező bizonytalanság - elsősorban az a tény, hogy évekig nem bukkantak földi maradványainak nyomára - arra késztette a hivatalnokokat, hogy státuszát az évek folyamán többször "ütközetben eltűnt", majd "eltűnt - fogságba esett" kategóriára módosítsák.

A 2003-as iraki invázió alkalmat adott arra, hogy az amerikai hadsereg nyomozást kezdjen az arab országban Speicher sorsa után. Az elmúlt években az amerikaiak alapos kutatást folytattak és számos nyomra bukkantak, többek között egy iraki börtön falára karcolt "MSS" monogramra, amelyet esetleg annak bizonyítékaként lehetett értelmezni, hogy Speicher fogságba esett.

Július elején egy iraki állampolgár bejelentése vezette az Anbár tartományban állomásozó amerikai tengerészgyalogosokat egy sírhoz, amelyben csontokat és maradványokat találtak annak a helynek a közelében, ahol Speicher gépe feltehetően lezuhant. Két helyi lakos azt állította, hogy jelen volt, amikor beduinok Speichert holtan találták és eltemették a sivatagban.

Az amerikai pilóta személyazonosságát a helyszínen talált állkapocscsont- és fogsormaradványok alapján azonosították - közölte a Pentagon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×