eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Alkoholizmusellenes kampányt fontolgat az orosz elnök

Elismerően szólt Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken a múlt század 80-as éveinek nagyon népszerűtlen alkoholizmusellenes kampányának bizonyos eredményeiről, nem zárva ki, hogy esetleg maga is kezdeményezhet korlátozó intézkedéseket.

Medvegyev a tanácsadó testületként működő orosz Államtanács ifjúságpolitikával foglalkozó moszkvai ülésén szólalt fel.

A 80-as évek alkoholizmusellenes kampánya Mihail Gorbacsov akkori szovjet pártfőtitkár nevéhez kötődik. Az általa 1985-ben kezdeményezett, a köznyelvben "száraz törvényként" emlegetett intézkedés a szeszes italok termelésének és nyilvános fogyasztásának drámai mértékű visszaszorítását irányozta elő.

A lépés miatt azonban meredeken zuhant - a szovjet rendszert megreformálni akaró - Gorbacsov népszerűsége, elterjedt a kétes minőségű italok házilagos előállítása. A mai Oroszországban Gorbacsov nevét sokan az egykori világhatalom Szovjetunió széthullásával azonosítják, s nagyon ritkán illetik elismerő szavakkal.

Medvegyev a pénteki tanácskozáson fájdalmasnak nevezte az orosz lakosság nagy mértékű alkoholfogyasztását. Úgy vélte, hogy a nyolcvanas évek kampányának tapasztalatai nagyon vegyesek, az akkori fellépést "ostoba tiltások, hibák" kísérték, amelyek a lakosság jogos felháborodását váltották ki. Az államfő mindazonáltal leszögezte: tény, hogy az említett időszakban példátlan mértékben emelkedett a népszaporulat.

A jelenlegi állapotokról elmondta, hogy a hivatalos adatok szerint 3 millió kamasz dohányzik Oroszországban, az iskolás korúak egyharmada rendszeresen fogyaszt alkoholt, tavaly 120 ezer kábítószerfüggő kamaszt vettek nyilvántartásba. Ez csak a hivatalos statisztika, a valós helyzet ennél sokkal rosszabb - jegyezte meg.

Medvegyev átfogó intézkedéscsomagot sürgetett a helyzet orvoslására.

Oroszországban jelenleg is folyik alkoholizmus elleni kampány. Az állami tévécsatornák hetek óta nagy számban sugároznak ilyen tartalmú hirdetéseket, a moszkvai metróban is látni - a különféle sörreklámok mellett - hasonló, "Vigyázz magadra" feliratú plakátokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×