INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Egy koppenhágai lap szerint Magyarországon diszkriminálják a külföldi AIDS-eseket

InfoRádió / MTI
Az ingyen terjesztett Metró napilap dán kiadása szerint Magyarországról már több HIV pozitív dán turistát kiutasítottak - a magyar külügyminisztérium pénteken cáfolta az állítást.

Az APA osztrák hírügynökség a hír nyomán megkérdezte egy európai AIDS-segélyszervezet dán elnökét, Henrik Arildsent, aki megerősítette, hogy Magyarországról turistákat, diákokat vagy munkakeresőket is kiutasítottak, miután pozitív volt az AIDS tesztjük.

Arildsen cáfolta ugyan a Metro értesülését, hogy a dán AIDS-esek segélyszervezete Brüsszelnél akarná bepanaszolni Magyarországot, de úgy fogalmazott, hogy "megpróbálunk nyomást gyakorolni az Európai Unióra. Muszáj lesz Magyarország fejére koppintani", hogy a többi kelet-európai országgal együtt megváltoztassa az AIDS-fertőzöttekre vonatkozó "ostoba és diszkrimináló" törvényeit.

A www.hivtravel.org honlap szerint 2008-ban Magyarországon kívül nyolc EU tagállam korlátozta az AIDS betegeket: Bulgária, Németország (Bajorország, Brandenburg és Szászország), Görögország, Ciprus, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia.

Mátrai Zsuzsanna, a külügyminisztérium szóvivője az MTI kérdésére cáfolta, hogy az Európai Gazdasági Térség országaiból (az EU tagállamok mellett Norvégia, Izland és Liechtenstein) beutazó turistát kiutasítottak volna, hiszen ezt csak bírósági végzéssel lehet megtenni.

"Más a helyzet a munkavállalás vagy bevándorlás céljából hosszabb időre szóló tartózkodási engedélyért folyamodók esetében. Nekik nyilatkozniuk kell, hogy szenvednek-e fertőző betegségben, például kolerában, tbc-ben vagy AIDS-ben. Pozitív válasz esetén minden országnak saját joga, hogy mérlegelje, engedélyezi-e a beutazást, de még akkor sem kerül sor automatikusan az engedély megtagadására" - mondta el a külügyminisztérium szóvivője.

A címlapról ajánljuk