eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Börtönbüntetés internetes gyűlöletkeltésért Nagy-Britanniában

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek pénteken két férfit Angliában, azzal a váddal, hogy faji gyűlöletkeltésre alkalmas tartalmakat terjesztettek az interneten. A maga nemében ez az első ilyen ítélet Nagy-Britanniában.

A leedsi koronabíróság az 51 éves Simon Sheppardra négy év tíz hónap, a 42 éves Stephen Whittle-re két év négy hónap szabadságvesztést rótt ki. A vád szerint a két elítélt rasszista tartalmú szórólapok nyomtatása és terjesztése mellett hasonló internetes oldalt is fenntartott. A közzétett anyagokon egyebek mellett meggyilkolt zsidókról készült képek, etnikai kisebbségekből gúnyt űző karikatúrák, cikkek voltak láthatók és olvashatók.

Az ügyben az első vizsgálat már öt éve elkezdődött, miután a rendőrségre bejelentés érkezett, hogy Sheppard holokauszttagadó tartalmú - "Mesék a holokauszt-átverésről" címet viselő - szórólapokat juttatott el egy blackpooli zsinagógába.

A hatóságok ezután találták meg a fajgyűlöletre uszító internetes honlapot.

A két férfit már tavaly perbe fogták, ám a vádlottaknak még az esküdtszéki határozat előtt sikerült az Egyesült Államokba szökniük, és a Los Angeles-i repülőtéren politikai menedékjogért folyamodtak. A kérvényt azonban az illetékes amerikai bíró elutasította.

A leedsi bíróság tanácsvezető bírája a most kiszabott súlyos ítéleteket azzal indokolta, hogy az elkövetett bűncselekmények természetüknél fogva alkalmasak arra súlyos társadalmi károkozásra, különösen egy olyan sokszínű társadalomban, mint Nagy-Britannia.

A brit törvények alapján hét év szabadságvesztés róható ki faji gyűlöletkeltés címén.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×