INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A pápa fogadta Obamát

InfoRádió / MTI
Negyven percen át tartott pénteken a vatikáni könyvtárban XVI. Benedek pápa és Barack Obama amerikai elnök találkozója.

Obama a G8 csoport l'aquilai csúcsértekezletéről érkezett a pápai fogadásra. Arról számolt be az egyházfőnek, hogy a tanácskozás eredményesen zárult. Külön kiemelte, hogy a csúcs résztvevői 20 milliárd dollárt szavaztak meg az éhezés elleni világméretű harc fokozására.

A januárban hivatalába iktatott Obamát most fogadta először a katolikus egyházfő. Azt követően, hogy Obamát tavaly novemberben elnökké választották, telefonon már beszélgettek egymással. A protestáns vallású amerikai elnök korábban jelezte: nagyon türelmetlenül várja már, hogy a katolikus egyházfővel személyesen is szót válthasson

A találkozó kezdetén Obama nagy megtiszteltetésnek nevezte a pápai fogadtatást, és kifejezte azt az óhaját, hogy a Szentszék és az Egyesült Államok kapcsolatai erősödjenek.

A pápa és az elnök - miután lefotózták őket, amint mosolyogva kezet ráznak egymással - zárt ajtók mögötti megbeszélésre vonult vissza.

Ezt követte a kölcsönös ajándékozás: Obama az első szentté avatott amerikai püspök, Giovanni Nepomuceno Neumann egyik stóláját ajándékozta a pápának, aki a héten közzétett első szociális témájú, Caritas in veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű enciklikájának egy példányát nyújtotta át vendégének.

A pápai fogadáson jelen volt Obama hitvese, Michelle, valamint két lányuk, Malia és Sasha is.

A címlapról ajánljuk