eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Újabb atomtengeralattjárót épít Franciaország

Franciaországban immár a második új generációs támadó atommeghajtású tengeralattjáró építését kezdik el, azt követően, hogy a honvédelmi miniszter a hét végén aláírta az erről szóló megrendelést. A lépés része annak a néhány éve elindított programnak, melynek keretében a hadsereg jelenleg szolgálatban lévő, Rubis nevet viselő, szintén atommeghajtású tengeralattjáró-osztályát a legmodernebb technikákat alkalmazó harci gépekre cserélik. A művelet csaknem 8 milliárd euróba kerül.

A francia államvezetés a Barracuda nevet viselő, rendkívül költséges programmal azt célozza, hogy 2028-ra teljesen lecserélje a '80-as években csatasorba állított Rubis-osztály jelenlegi hat tengeralattjáróját, melynek egyik tagja egyébként ebben a pillanatban a június 1-jén lezuhant Air France repülőgép fekete dobozai után kutat az Atlanti-óceánban.

Az új tengeralattjárók fő feladata továbbra is a francia hadihajóflotta védelmének a biztosítása marad, de felderítésre és különleges, terrorelhárító akciók végrehajtására is bevetik majd. Képes lesz például aránylag sekély vízben manőverezni, ami lehetővé teszi, hogy kommandós csapatokat szállítsanak vele a szárazföld közelébe.

Elődeikhez képest az új hajók lényegesen halkabbak lesznek, a gyártó szerint a fedélzeten lévő berendezéseket oly módon függesztették fel, hogy az általuk kibocsátott zaj összetéveszthető legyen a "tenger világának csöndjével", ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem lehet őket "lehallgatni".

Az eddigi hagyományos fegyverek helyett az új tengeralattjárókat újfajta munícióval látják el. Az egyik "csodafegyvert" az Artemis program keretében kidolgozott torpedók jelentik majd: a 1,5 tonnás, 534 mm átmérőjű és hat méter hosszú F21-es 50 csomós, azaz több mint 90 kilométeres óránkénti sebességgel tud a vízben haladni. A hajókat egy másik, jelenleg is fejlesztés alatt álló rakétával is fölszerelik, mellyel szárazföldi célpontok támadására is képessé válik.

Az első új generációs tengeralattjárót, amely a Suffren nevet viseli, a honvédelmi minisztérium 2006. decemberében rendelte meg, és várhatóan 2017-ben állítják hadrendbe. Az utolsó példányt 2028-ra kell elkészítenie a hadihajók gyártására szakosodott, 75 százalékban állami tulajdonú DCNS nevű cégnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×