eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Súlyos károk Szlovákiában

Míg Szlovákia nyugati vidékén érezhetően enyhült az árvízveszély, az ország északi és keleti részén milliós károkat okozott a természeti csapás.

A vasárnapi felhőszakadás leginkább a bártfai és a svidniky járást sújtotta, ahol harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el miután a folyók vízszintje gyorsan emelkedett és több házat, pincét, kertet elöntöttek a kiáradt patakok.

Több községben továbbra sincs ivóvíz, oda a Vöröskereszt azonnal ásványvizet szállított. A csatornahálózat és a gázvezeték is károkat szenvedett, több helyen hidakat, utakat mosott el a víz.

A két járásban több mint ‚100 családi ház rongálódott meg, de komoly károkat szenvedett az állatállomány is. A legsúlyosabb Richvald községben a helyzet, ahol több házat ki kellett üríteni.

Árva északi vidékén az utak egy része járhatatlanná vált, az iszaptenger eltávolításába a polgári védelem alakulatait is bevonták. A természeti csapás által sújtotta vidékén a szakemberek reggel óta dolgoznak az utak, hidak rendbehozatalán. Jó hír viszont, hogy a Duna apadása tartósnak ígérkezik, Révkomáromnál hétfő reggel 685 centimétert mértek és a harmadfokú készültséget másodfokúra csökkentették.Pozsonynál már megszűnt az árvízvédelmi készültség és ismét elindult a hajóforgalom is.

A meteorológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy szerdáig bárhol előfordulhat erős zivatar vagy felhőszakadás, így főleg hegyvidéken a veszély még nem múlt el, a kisebb patakok, folyók bármikor ismét kiléphetnek medreikből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×