eur:
390.55
usd:
364.11
bux:
68151.21
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Cihában őriznek 11,5 milliárd eurót

Nem nyugtatta meg a közvéleményt, hogy a német kormány garanciát vállalt a bankbetétekre: miután a kancellár október 5-én a tévében közölte, hogy a bankokban elhelyezett takarékösszegek biztosak, a számlatulajdonosok több milliárd eurót vittek haza készpénzben.

Angela Merkel kancellár október 5-én, vasárnap este a televízióban váratlanul közölte, hogy senki se nyugtalankodjék a német bankokban elhelyezett betétei miatt, a kormány szavatolja, hogy mindenki maradéktalanul hozzájut megtakarított pénzéhez.

A kancellár bejelentését követő napokban a lakosság szinte megrohamozta a bankokat, attól tartva, hogy a Lehman Brothers, valamint a Hypo Real Estate csődje után tartani kell a többi pénzintézet tönkremenetelétől is. Más szóval Angela Merkel nyilatkozata az ellenkező célt érte el.

Csupán október 10-én 4,2 milliárd eurót emeltek le az ügyfelek készpénzben a számláikról. Nem vásárlási szándék állt a döntések mögött, ezt bizonyítja az a tény, hogy a legtöbben a legnagyobb címletű bankjegyben, tehát 500 eurósban vették fel a kért összeget. Így tavaly októberben az 500-asok forgalma rekordszintre emelkedett: ugyanis a hónap során számlatulajdonosok csaknem 11,5 milliárd eurót vittek haza ilyen címletben.

Az összeg nagy részét a mai napig alighanem harisnyákban és matracokban őrzik, bár május óta megindult a lassú ellenáramlat is: a bankokba egyre több 500 eurós tér vissza, amiből pénzügyi szakértők a kedélyek lecsillapodását, az általános pánik fokozatos elmúlását olvassák ki.

Tény viszont az is, hogy a számlatulajdonosok a megtakarított pénzüket a korábbinál sokkal alacsonyabb arányban fektetik be részvényekbe, illetve más értékpapírokba, holott a bankok a régimódi takarékbetétre alig adnak kettő százaléknál magasabb kamatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

A magyar kormány társadalmi egyeztetésre küldte a digitális állam megvalósításához kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló rendelettervezetet. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a tervezet célja, hogy megteremtse a digitális állampolgárság előregisztráció és a távoli azonosítás rendeleti szintű szabályozását, valamint az elektronikus házassági szándékbejelentés részletszabályainak alkalmazhatóságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×