eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Teheránban a tömegbe lőttek a választás után

Hét tüntető életét vesztette, és sokan megsebesültek hétfőn késő este az iráni fővárosban az elnökválasztás eredményének kihirdetése után kirobbant tiltakozó megmozdulások harmadik napján - közölte az iráni állami rádió.

A tájékoztatás szerint tüntetők egy nagyobb csoportja "megtámadott egy katonai posztot és megrongálta a közvagyont" Teherán nyugati részén, az Azadi tér közelében.

Szemtanúk előzőleg azt mondták, a nagy hatalmú Forradalmi Gárdához köthető, önkéntesekből álló félkatonai alakulat laktanyájából leadott lövések a téren kioltották legalább egy ember életét, és sokan megsebesültek. Ugyanakkor a francia hírügynökség tudósítójának érdeklődésére a teheráni törvényszéki orvosi szolgálat azt közölte, hogy senki sem halt meg.

Hétfőn több mint 100 ezren vonultak föl Teheránban, tiltakozva az ellen, hogy szerintük manipuláltak a szavazatokkal a múlt pénteki elnökválasztáson, így hirdethették ki győztesnek a hivatalban lévő államfőt, Mahmúd Ahmadinezsádot. A tüntetés egész délután békésen zajlott, azután törtek ki az összecsapások, hogy besötétedett. A tüntetők ekkor autógumikat és szemeteskukákat gyújtottak fel.

A francia tudósítók szerint a rendfenntartók többször belelőttek a tömegbe, majd a rendőrök könnygázzal oszlatták szét a megmozdulás még együtt maradt résztvevőit, miután sokan az erőszakos cselekmények láttán menekülni kezdtek a helyszínről.

Egy iráni fotós szerint a milícia emberei a laktanya épületének tetejéről adták le lövéseiket. A rend csak a hajnali órákra állt helyre az iráni fővárosban.

Közben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Oroszországba érkezett, hogy részt vegyen a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcsértekezletén - közölte egy iráni tisztségviselő az uráli városból. Az iráni elnök a tervek szerint hétfőn érkezett volna Oroszországba, de a Teheránban kirobbant tiltakozások miatt egy nappal elhalasztotta útját. Hírek szerint mára terveztek egy kétoldalú találkozót az iráni és az orosz elnök között, ezt azonban törölték.

Irán és Oroszország szoros kapcsolatot ápol egymással, igaz, viszonyuk nem mentes teljesen a konfliktusoktól. Orosz vállalatok építik az első iráni atomerőművet Busehrben, amelyet várhatóan jövőre helyeznek üzembe. Moszkva ragaszkodik az iráni nukleáris program körüli válság diplomáciai megoldásához, ugyanakkor elutasította Teheránnak orosz rakétavédelmi rendszer leszállítására vonatkozó kérését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×