eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Slota: a magyarok a szlovákokat cselédnek tekintik

A Kárpát-medence fogalmon a magyarok Nagy-Magyarországot értik, Szlovákiát máig is Felvidéknek, míg a szlovákokat cselédnek tekintik - állítja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke abban az interjúban, amelyet kedden adott a pozsonyi SITA hírügynökségnek a Szlovák Tanácsköztársaság megalakulásának 90. évfordulója alkalmával.

"Szlovákiát megszállták Kun Béla idején, a Magyar Tanácsköztársaság zászlaja alatt Szlovákia nagy részét, egészen Gyetváig megszállták. A magyarok a megszállás idején...állati dolgokat követtek el, gyilkoltak és megalázták a szlovák nemzetet" - jelentette ki Ján Slota.

A szlovák nacionalisták vezére szerint "1848-tól kezdve egészen napjainkig a magyarok Szlovákiát Felvidéknek, míg a szlovákokat cselédnek tekintik". Slota szerint a magyarok Nagy-Magyarország határainak helyreállításán munkálkodnak, amelyet a történelmi Magyarországgal (szlovákul Uhorsko) azonosítanak, s amelyet a Kárpát-medence fogalom mögé próbálnak rejteni.

Martin Lacko szlovák történész szerint a magyar politika nem fogadta el, hogy a Habsburg-monarchia romjain nemzetállamok alakultak. Így az évtizedeken át "soviniszta szellemben, a Kárpát-medence urainak szellemében" nevelt magyarok számára kilátástalan helyzet alakult ki.

A magyarok ugyanis, eltérően a leigázott nemzetek politikai mozgalmaitól, soha nem építették ki a történelmi magyar állam alternatíváját. "A szlovák vidékek (az úgynevezett Felvidék) elvesztése számukra elképzelhetetlen volt" - idézi a SITA a történész szavait. Lacko szerint a magyarok Csehszlovákia megalakulását 1918-ban csak átmeneti eseménynek, "a Felvidék átmeneti megszállásának tekintették".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×