eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rasszista lőtte le a washingtoni holokauszt-múzeum egyik őrét

Lelőtte a washingtoni holokauszt-múzeum egyik biztonsági őrét szerdán egy 89 éves férfi. James Von Brunn rasszista, antiszemita nézeteiről ismert az Egyesült Államokban, és négy évet töltött börtönben a nyolcvanas években, mert el akarta rabolni az amerikai jegybank igazgatótanácsának tagjait.

A Holokausztot tagadó, 88 éves James von Brunn puskával érkezett a múzeumhoz, és ahogy meglátta az első őrt, tüzet nyitott, mielőtt két másik őr leterítette volna. Az idős férfit intenzív osztályra vitték, az egyik biztonsági őr, a múzeumban hat éve dolgozó Stephen Tyrone Johns viszont belehalt sérüléseibe.

Az, hogy Johns színesbőrű volt, még inkább erősítette a benyomást, hogy rasszista támadás történt.

Von Brunn, aki azt állítja magáról, hogy a 2. világháború idején több kitüntetést is kapott az amerikai haditengerészetben folytatott szolgálatáért, egy antiszemita weboldalt üzemeltetett. Emellett ő volt a szerzője az "Öljük meg a legkiválóbb nem zsidókat" című könyvnek, amely szerint a zsidók "meg akarják semmisíteni a fehér géneket", és tagadta, hogy megtörtént volna a holokauszt.

A férfit 1983-ban hat évre börtönbe zárták, amiért egy revolverrel, egy lefűrészelt csövű puskával és egy késsel felfegyverezve túszul akarta ejteni a FED bank tagjait.

Egyik unokahúga azt mondta: a család kitagadta, mert elmebetegnek tartották. A szomszédok a médiának elmondták, hogy nemrég meghívták a férfit, de sokkolta őket, amikor kedvenc témájára terelte a szót.

Obama felháborodott

A lövöldözés nyomán a Fehér Háztól nem messze található múzeum környékét is lezárták, további esetleges támadók és pokolgépek után kutatva.

Barack Obama elnök felháborítónak nevezte a támadást, az izraeli kormány pedig megjegyezte: az esemény azt bizonyítja, hogy az antiszemitizmus és a holokauszttagadás még mindig virul.

Figyelemre méltó módon az Amerikai - Iszlám Kapcsolatok Tanácsa nevű vezető muszlim szervezet is közleményt adott ki: "elítéljük ezt az előítélet által motivált támadást, kiállunk a zsidó közösség és minden, más vallású amerikai mellett és elítéljük a gyűlöletet és intoleranciát" - olvasható a szövegben.

Von Brunnről a hatóságok már korábban tudtak, mert honlapját a gyűlöletkeltő oldalak között tartották számon. Mivel az amerikai alkotmány garantálja a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, idáig nem léptek fel vele szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×