eur:
387.41
usd:
357.73
bux:
68263.44
2024. május 23. csütörtök Dezső

Az amerikai haditengerészet a legmodernebb műszerekkel keresi a lezuhant gépet

Brazil búvárok hétfőn megtalálták az eltűnt Air France-gép farok részének egyik darabját, így közelebb kerültek ahhoz, hogy felfedezzék a repülőgép maradványait. A kutatást hamarosan az amerikai haditengerészet is segíti majd, amelynek egységei a legfejlettebb technológiát vetik majd be.

Brazil és francia hadihajók már 16 holttestet és jelentős mennyiségű roncsdarabot emeltek ki a tengerből. A tragédia oka azonban mindaddig rejtély marad, amíg meg nem találják a fekete dobozokat, és nem elemzik azoknak az adatait.

A keresésben segít az amerikai haditengerészet is, amelynek olyan eszközök vannak a birtokában, amelyekkel 6100 méteres mélységben is át lehet kutatni a tengerfeneket. A szerkezetek már megérkeztek Brazíliába, jelentette be a Pentagon, majd hajókkal viszik a helyszín közelébe.

A szerkezetek képesek fogni a fekete dobozok jeleit, amelyeket azok legalább harminc napon keresztül folyamatosan küldenek. Ugyanez lesz a feladata a francia haditengerészet Emeraude nevű nukleáris támadó tengeralattjárójának is, amely még a héten a helyszínre érkezik - jelentette be Christophe Prazuck katonai szóvivő.

A kutatás egy több száz négyzetkilométeres térségre koncentrálódik, 640 kilométerre északkeletre a Fernando de Noronha szigetektől. A brazil hatóságok nem adtak meg közelebbi koordinátákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, a sorozás pedig a kárpátaljai kisebbségre is kiterjedhet. Az Európai Unió Bíróságnál több magyar eljárás is zajlik, ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtása kapcsán újabb elmarasztaló döntésre számítanak, a kabinat arra számít, hogy napi pénzbírság kiszabásáról dönt majd a testület – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány legújabb döntéseit ismertető eseményt élőben közvetítjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×