eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A magyarok közel kétharmadát érdekelte az EP-választás

Az unió 27 tagállamának választópolgárainak több mint felét érdekelte az idei európai parlamenti választás - derült ki egy májusban készült, de az Országos Választási Iroda által most publikált közvélemény-kutatásból. A vizsgálat szerint az uniós választópolgárok többsége úgy vélte, a kampányoknak a munkanélküliség témájára kellett volna koncentrálnia.

A magyarok 59 százalékát érdekelte, hogy idén európai parlamenti választásokat tartanak - derült ki egy május 4. és 12. között készült uniós felmérésből. A közvélemény-kutatás eredménye szerint a leginkább a hollandokat mozgatta meg az EP-választás, ott ugyanis 72 százalék mondta azt, hogy érdekli a voksolás. Magyarország eredménye az 53 százalékos uniós átlag felett van. A legkevésbé egyébként Litvániában érdekelte a választókat a szavazás - csak 25 százalék jelezte, hogy figyelemmel kíséri azt.

A felmérésből kiderült az is, hogy a kampánytémák közül a 27 tagállam választópolgárainak közel kétharmada (57 százaléka) a munkanélküliség témáját tartotta fontosnak, 45 százalékkal a második helyen a gazdasági növekedés áll, 32 százalékkal pedig harmadik legfontosabb kampánytéma a bűnözés a választók szerint.

A legpozitívabb kép az Európai Unióról a ciprusiakban él: ott a megkérdezettek 63 százaléka mondta azt, hogy pozitív kép él benne az EU-ról. Ami a magyarokat illeti: 38 százalék pozitívan, 22 százalék pedig negatívan gondol az unióra, míg a megkérdezettek 39 százaléka semleges nézettel van Brüsszelt illetően.

Az uniós választópolgárok 42 százaléka mondta azt, hogy a szavazáson a legfontosabb szempont a jelölt tapasztalata az európai ügyekben, míg a jelölt tapasztalata országos szinten 34 százaléknak volt fontos.

A közvélemény-kutatások szerint a máltaiak érzik magukat a legtájékozottabbnak az EP-választásról - 68 százalékuk mondta azt, hogy sokat tud a voksolásról. A magyarok 49 százaléka mondta azt, hogy tájékozottnak érzi magát, ezzel pedig a hetedik helyen állunk, három százalékkal megelőzve a szlovák választókat. Érdekes módon a svédek 77 százaléka mondta azt, hogy nincs elegendő tudása az európai parlamenti választásról.

Arra a kérdésre, hogy miért nem menne el szavazni az idei EP-választásra, az uniós szavazók 62 százaléka válaszolta azt, hogy azért, mert nem eléggé tájékozott, de sokan magyarázták azzal (61 százalék), hogy azért, mert szavazata nem változtat semmin. Hatvan százalék mondta azt, hogy nem ismeri eléggé az Európai Parlament szerepét, 59 százalék pedig úgy vélte, hogy az EP nem foglalkozik eléggé az állampolgárokat érintő problémákkal.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×