eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elnököt választanak Litvániában

Megkezdődött vasárnap a litvániai elnökválasztás első fordulója. A győzelemre szinte csak Dalia Grybauskaiténak van esélye, aki az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és a költségvetésért felelős tagja.

Az 53 éves Dalia Grybauskaite független jelölt, és az egyik legutóbbi közvélemény-kutatás szerint várhatóan a szavazatok 52,9 százalékát szerzi meg. Rajta kívül hat jelölt indult. A második helyre esélyes a szociáldemokrata Algirdas Butkevicius, aki várhatóan a voksok 8,1 százalékát kapja meg az előrejelzések szerint. A harmadik 5,2 százalékos népszerűséggel Kazimira Danute Prunskiene, aki az ország első miniszterelnöke volt a Szovjetunió felbomlása után.

Az elnökválasztáson nem kell második fordulót rendezni, ha az elsőben legalább 50 százalékos a részvétel, és valamely jelölt megszerezte a voksok több mint felét. Ha a részvétel nem éri el az 50 százalékot, de az egyik jelölt megszerezte legalább a választásra jogosultak egyharmadának támogatását, akkor győztesnek kell nyilvánítani. Ha nincs ilyen jelölt, vagy legalább 50 százalékos részvétel mellett senki nem szerzi meg a leadott szavazatok legalább felét, akkor június 7-én megrendezik a második fordulót a két legjobb eredményt elért jelölt részvételével.

A 3,34 millió lakosú országban a szavazásra jogosultak száma 2,67 millió. A szavazóurnákat közép-európai idő szerint este 19 órakor zárják.

Litvániában az államfőnek nincs végrehajtói hatalma, legfőbb feladatai a kormány külügyi, védelmi és igazságügyi politikájának kontrollja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×