eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama elítélte a Morales elleni összeesküvést

Az ABI bolíviai hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Barack Obama amerikai elnök elítélte az Evo Morales bolíviai államfő ellen szőtt összeesküvést.

Az ABI Obamának azt a megfogalmazását idézte, hogy "Bolívia ügyében egyértelművé akarom tenni: ellenzem és elítélem azokat a törekvéseket, amelyek egy demokratikusan megválasztott kormány erőszakos megdöntésére irányulnak".

Obama az Amerikai Államok Szervezetének Trinidad és Tobagón megrendezett csúcsértekezletének keretében nyilatkozva elismerte, hogy az Egyesült Államok történelme során nem mindig tartotta magát távol a környezetében lévő országokban zajló eseményektől, de jelenleg ő maga felelős azért, hogy a washingtoni kormányzat tiszteletben tartsa azokat a demokratikusan megválasztott kormányokat is, amelyekkel nézeteltérései vannak - idézte az elnököt az ABI.

Korábban az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) Port of Spain-i csúcsértekezletén Evo Morales elnök arra kérte Obamát, hogy ítélje el az ellene Bolíviában szőtt összeesküvéseket.

A bolíviai kormányzat miközben elismerő szavakkal illette a dél-amerikai ország rendőrségét, hogy érzékeny csapást mért a terrorizmusra, egyben felhívta arra is a figyelmet: Bolíviában léteznek még olyan csoportok, amelyek az elnök életére törnek.

Álvaro García alelnök megállapította, hogy még mindig vannak olyan fanatikus bolíviai és külföldi állampolgárok, akik egyelőre nem kerültek a rendőrség kezére. Ezért továbbra is szükség van az éberségre, mert ezek a csoportok nagyon veszélyesek.

Nem mindenki látja ugyanakkor tisztának az ügyet, s nem mindenki véli jogszerűnek a bolíviaiak eljárását. Edwin Rojas, a bolíviai ügyvédi kamara elnöke szerint súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és a két életben maradt gyanúsított, Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic előzetes letartóztatásba helyezésekor.

Hétpontos listája szerint - többek között - nem volt a házkutatáshoz hatályos végzés, az alkotmányos előírások szerint éjszaka nem lehet berontani egy lakásba. A házkutatáskor nem voltak jelen az ügyészség képviselői, ahogyan helyi rendőrök sem.

Megemlítette, hogy az ország büntetőtörvénykönyve szerint a fogva tartottakat csak 24 órán át lehet elszigetelni a nyilvánosságtól, és az a határidő már lejárt. Követelte, hogy tegyék közzé a törvényszéki és a ballisztikai szakértői vizsgálatok eredményét. Megemlítette, hogy a Las Americas szálloda vezetősége panasz emelt a biztonsági rendszer (riasztó és biztonsági kamerák) kikapcsolása ellen.

Dick Roche, az európai ügyek ír minisztere közben Dublinban arról beszélt, hogy tudomása szerint büntetlen előéletű volt az agyonlőtt ír állampolgár, Michael Dwyer.

Szavai szerint meglepték például a három lelőtt férfi egyikéről közzétett fényképek. "Jól kivehetően össze volt kötözve a keze a törzse előtt. Ez igazán szokatlan" - hangsúlyozta, jelezve, hogy nem érti, mi ok lehetne arra, hogy összekössék egy halott kezét.

"24 éves fiatalemberek jöhetnek-mehetnek a világban, és ha katonai jellegű öltözéket viselnek, még nem jelenti azt szükségképpen, hogy katonai megbízatásuk van" - mondta.

Evo Morales államfő nemzetközi vizsgálóbizottságot javasolt annak igazolására, hogy valóban az ő életére és az ország más vezetőinek életére törtek a Santa Cruzban lelőtt "terroristák" és társaik - köztük magyarok -, s egyben elvetette a csütörtöki kommandósakcióval, illetve a La Paz-i kormány verziójával kapcsolatos kételyeket.

Tóásó Elődöt a hétvégén előzetes letartóztatásba helyezték Bolíviában. Családja felkérésére a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Külügyminisztériuma humanitárius misszió keretében megkísérel minden tőle telhető humanitárius és jogi segítséget megadni a fogvatartottnak.

A csütörtökön lelőtt Eduardo Rózsa Flores holttestét a családtagjai kikérték és eltemették szülővárosa, Santa Cruz (a férfi szülővárosa) fő temetőjében. Az ír és a "román-magyar" fiatalember földi maradványaival a halottasház illetékesei egyelőre várnak, hogy az ügyükben illetékes diplomaták a helyszínre érkezzenek, mert meg akarják vizsgálni. Minthogy azonban hűtés nincs a halottasházban, sokáig nem várnak - közölte egyikük.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×