eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Nevetséges" és "elavult": a briteké a leghasználhatatlanabb szerzői jog

A brit szerzői jogi törvények teljesen fölöslegesen kriminalizálják a zenebarátokat, és sürgősen modernizálni kellene azokat - állítja egy fogyasztói magatartást figyelő cég. A brit jog szerint ugyanis már az is a szerzői jogokba ütközik, ha a saját számítógépünkön lemásolunk egy cédét vagy föltesszük azt az iPodunkra.

A Consumers International 16 ország szerzői jogi szabályozását vizsgálta meg, és Nagy-Britanniát az utolsó helyre tette. Azaz a britek igencsak lemaradtak a világtól e téren. Ed Mayo, a Consumer Focus nevű szervezet igazgatója szerint a brit szabályozás ugyan a legrégebbiek közt van, de ez a tisztelendő dolog azt is jelenti, hogy egyben a legelavultabb is. Hozzátette: mivel a törvény teljesen irreális elvárásokat fogalmaz meg, ezért a fogyasztóknál elvesztette hitelességét, és figyelmen kívül hagyják azt.

A 16 ország közt volt Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Kína, India, Indonézia, Izrael, Malajzia, Pakisztán, A Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Spanyolország, Thaiföld, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

Az eredmények szerint a brit jogszabályok a legkevésbé hatékonyak a szerzői jogok jogosultjai és a fogyasztók érdekeinek kiegyensúlyozásában. Hiába illegális arrafelé a cédémásolás minden formája, a megkérdezettek 55 százaléka beismerte, hogy másol cédét, és 59 százalékuk gondolja úgy, hogy az otthoni cédémásolás teljesen legális.

A felmérést a digitális jogokkal foglalkozó Open Rights Group (ORG) támogatta, ami a rugalmasabb szerzői jogokért is küzd. Jim Killock, az ORG vezetője szerint a jelenlegi brit szabályozás egyszerűen nevetséges. Szerinte a digitális világban, ahol mindenki másol, mixel és letölt, a szerzői jogot sürgősen meg kell reformálni.

(A magyar szabályozás szerint saját célra saját technikával készíthető biztonsági másolat, egy példányban - azaz más számítógépén vagy másnak másolni a magyar szabályozás szerint is tilos volna.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×