eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Alábecsülték a kínai nagy fal hosszát

A legutóbbi számítások szerint a kínai nagy fal több mint háromezer kilométerrel hosszabb, mint ahogy azt eredetileg hitték. Szakemberek azonban attól tartanak, hogy a világörökség részeként számon tartott építmény egyes részei összedőlhetnek.

A kínai kormány kétéves vizsgálata bebizonyította, hogy a nagy fal a nagyjából 5000 kilométer helyett legalább 8850 kilométer hosszan nyúlik el. Az eddigi méretet többnyire történelmi adatok alapján becsülték meg, most azonban a szakemberek GPS-szel és infrared technológiával próbálták feltérképezni az építményt.

A kínai állami média tudósítása szerint valójában a műemléknek csak 70 százaléka igazi fal, a fennmaradó részeket természetes akadályok: árkok, hegyek és folyók képezik. A nagy falat több száz éven keresztül építették, hogy távol tartsák a kínai birodalmat az idegen betolakodóktól. Az építmény első részeit 2000 évvel ezelőtt húzták fel, de a 14. és 17. század között uralkodó Ming dinasztia idején újraépítették és kiterjesztették.

A kínai szakértők szerint az újonnan felfedezett rész, amely északon a Liaoning tartománybeli Hu-hegységnél kezdődik és a nyugati Kanszu tartományban található Csia Jü-küen átjáróig húzódik, szintén a Ming dinasztia korában épülhetett.

A kutatók tovább folytatják munkájukat, hogy kiderítsék, pontosan milyen hosszú fal épült a későbbi dinasztiák uralkodásakor.

A kormány arra hívta fel a figyelmet, hogy félő: a világ legnagyobb emberi kézzel alkotott építményének egyes részei hamarosan összedőlhetnek a klímaváltozás hatásai és az országban meginduló óriási infrastrukturális fejlődés miatt. A nagy falat az Unesco 1987-ben nyilvánította a világörökség részéve.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×