eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Adócsökkentési ígéretek a német választási kampány középpontjában

A szociális támogatások növelésének ígéretével, illetve különböző adócsökkentési javaslatokkal keresik a választók kegyeit a német politikai pártok, miközben populista ígérgetéssel vádolják egymást.

Hétfőre a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) került a bírálatok középpontjába, miután a hét végén ismertette választási programjának tervezetét, amelynek középpontjában a gazdasági válság következményeinek elhárítását célzó törekvések állnak. Németországban szeptember 27-én tartják az országos parlamenti választásokat, s már javában tart a kampány.
A tervezetet bemutató Frank-Walter Steinmeier kancellárjelölt és Franz Müntefering pártelnök - a jelenlegi közvélemény-kutatási adatokat figyelmen kívül hagyva - azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy az SPD az ellenzéki Zöldekkel szövetkezve felváltsa a jelenlegi nagykoalíciós kormányt. Annak külügyminisztere, Steinmeier pedig nem titkolta, hogy Angela Merkel helyébe lépve Németország következő kancellárja kíván lenni.
A választási program szerint a szociáldemokraták mindezt a szociális állam erősítésével kívánják elérni. Ennek keretében az SPD mindenekelőtt az alacsony jövedelműek és a nagycsaládosok tehermentesítését ígérte, ugyanakkor kilátásba helyezte a legmagasabb keresetűek pótlólagos megadóztatását. A "gazdagok" adójából - mint a tervezetből kitűnt - mindenekelőtt az oktatási kiadásokat kellene finanszírozni. A párt állást foglalt az általános minimálbér rendszerének bevezetése mellett.
A lehetséges koalíciós együttműködés kérdését érintve az SPD a Zöldeket nevezte a "legkívánatosabb" partnernek, amellyel a kormányzás szociáldemokrata tartalma - nézete szerint - a leginkább megvalósítható. Az esetleges hármas koalíció szükségességére utalva együttműködési készségét jelezte a liberális FDP-nek is, elutasított ugyanakkor mindenfajta kooperációt az egykori keletnémet kommunista utódpártot is magában foglaló Baloldal pártjával. A konzervatívokkal közösen alkotott, jelenlegi nagykoalícióval kapcsolatban a szociáldemokraták úgy vélekedtek, hogy az egy demokráciában továbbra is csak "kivételes esetet" jelenthet. Azt azonban a parlamenti erőviszonyok ismeretében egyáltalán nem zárták ki, hogy a jelenlegi "kivétel" az őszi választások után is fennmaradhat.

Élesen bírálta a szociáldemokrata párt programtervezetét a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Jürgen Pofalla, a konzervatív párt főtitkára egy hétfői nyilatkozatban üres és demagóg ígéretekről beszélt, s azt hangoztatta, hogy az SPD egyre inkább balra tolódik.

A Süddeutsche Zeitung hétfői kommentárjában mind a szociáldemokratákat, mind a konzervatívokat azzal vádolta, hogy felelőtlen adózási ajándékokkal versenyeznek a választók kegyeiért. A liberális lap úgy vélte, hogy a tényleges helyzetet meghamisító, fedezetlen ígérgetésről van szó, s épp ezért aki nyer, az minden bizonnyal ráfizet.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×