eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miniszterelnök is lehet a "gettómilliomos"

Egy "gettómilliomos" lehet a királycsináló vagy akár a miniszterelnök is a most kezdődött indiai választások eredményeként. Az öt lépcsős, egy hónapon át tartó voksolás során több mint 700 millió ember adja le szavazatát.

Kumari Majavati, egy valódi gettómilliomos lehet az egy hónapig tartó indiai választások után a milliárdos lakosságú ország egyik legfontosabb politikusa. Kumari a korábban érinthetetlennek nevezett kaszt, a dalit tagja, egyben az indiai parlamenti helyek 80 százalékát adó Uttar Prades szövetségi állam miniszterelnöke. A politikus Delhi egyik gettójában nőtt fel, de jogi egyetemet végzett és tanárként is dolgozott.

Az ország vezetéséért az utóbbi évtizedekben a politikai nagyágyúk által vezetett Kongresszus Párt és a hindu nacionalista Baratija Dzsanata, angol rövidítéssel BJP versengett. Elemzők szerint azonban az eredmény olyan szoros lehet, hogy a "dalit királynőnek" is nevezett Majavati a mérleg nyelvét jelentheti. A regionális miniszterelnökről azt mondják, hogy ambíciója és hataloméhsége nem ismer határt. Így például szövetségi állama irányítását is egy hozzá közel álló körre hagyta, míg ő maga a kampánnyal foglalkozik.

Az indiai politika ismerői megjegyzik, hogy a kampányban - a mumbai vérengzés után - fontos téma a terror elleni harc, a Pakisztánhoz fűződő viszony és a gazdasági válságra adott válasz, a különböző közösségek azonban a még akkor is lojálisak sajátnak tartott pártjukhoz, ha nem értenek egyet mindenben annak a programjával.

Majavati Népi Többség pártja például számíthat a dalitok elsöprő támogatására, annak ellenére, hogy bírálják a politikust, amiért nem indított átfogó szegénység ellenes programokat és kompromisszumokat köt a korábban legfontosabb kaszttal, a bráhmánokkal.

A most indult ötlépcsős választás május közepén ér véget Indiában. Addigra 713 millió ember adja le voksát közel 830 ezer szavazóhelyiségben. Hatmillió rendőr és aktivista felügyel majd a rendre, a választásokon pedig több mint 1000 különböző - jobbára regionális párt - indul.

Indiát szokás a világ legnagyobb demokráciájának nevezni, annak ellenére, hogy a kampányokat erőszak kíséri. A keleti államokban az évtizedek óta aktív maoista lázadók azzal fenyegették meg a polgárokat, hogy levágják a kezüket, ha szavazni mernek, és a választás napján végrehajtott támadásban megöltek 16 embert.

Az utóbbi években India egyre nagyobb pénzügyi és kulturális befolyást szerzett világszerte. A korábbi, közel tíz százalékos gazdasági növekedés azonban mostanra felére esett vissza.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×