eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eduardo Rózsa-Flores is a lelőtt bolíviai merénylők között?

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy valóban lelőttek-e két magyart a bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben. A bolíviai rendőrfőnök arról számolt be, hogy két magyarral és egy bolíviaival végeztek az elnök emberei, míg helyi lapok szerint egy ír, egy román és egy bolíviai állampolgárt lőttek le Evo Morales testőrei. Az információk szerint meghalt Eduardo Rózsa-Flores, bolíviai születésű magyar író, aki a délszláv háborúban is harcolt, illetve egy erdélyi magyar is.

Várhatóan pénteken délutánra lesznek újabb információk arról, hogy valóban lelőttek-e két magyart az Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben - közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A Külügyminisztérium három szálon kezdte meg az információgyűjtést: a venezuelai magyar diplomáciai képviselő, a bolíviai tiszteletbeli konzul és az Argentínában dolgozó konzul is próbálja kideríteni, hogy mi történt.

A bolíviai hatóságok hivatalosan még nem tájékoztatták a magyar felet és magánszemélyek sem jelentkeztek a külügyminisztériumnál az ügyben - emelte ki a szóvivő.

Merényletet terveztek az elnök ellen

A bolíviai rendőrfőnök csütörtökön jelentette be, hogy két magyart és egy bolíviait lőttek le az Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben. A Caracasban tartózkodó bolíviai elnök maga úgy számolt be az esetről, hogy még előző nap adott utasítást a külföldi zsoldosok és bűntársaik letartóztatására, és csütörtökön kapta azt a tájékoztatást, hogy egy Santa Cruz-i szállodában félórás tűzharcban három ember meghalt, további kettőt letartóztattak. Evo Morales azt mondta, hogy az összeesküvők őt, az alelnököt és egy minisztert akarták meggyilkolni.


A bolíviai konzuli ügyekkel is megbízott Király Zsolt Buenos Aires-i konzul azt közölte: az argentínai magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot a bolíviai hatóságokkal, amelyek péntekre ígértek hivatalos tájékoztatást a külképviseletnek. A magyar nagykövetség továbbítja majd a La Pazból kapott információkat a budapesti Külügyminisztériumnak; ezt követően a tárca tud felvilágosítással szolgálni.

Lelőtt magyar merénylők?

A La Prensa című bolíviai lap arról ír, hogy az elnök testőrei lelőtték Eduardo Rózsa-Florest, a 49 éves, Bolíviában született, de 1975 óta Magyarországon élő írót, aki a Horvát Nemzeti Gárda soraiban harcolt a délszláv háborúban, és ezredesi rangot kapott. Nyolc könyve jelent meg, és filmekben is szerepelt, emellett a Magyar Iszlám Közösség alelnöke volt. Rajta kívül a romániai magyar Magyarosi Árpáddal és az ír Dyer Michael Martinnal végeztek a testőrök. Egy másik lap, a La Razón szerint Eduardo Rózsa-Florest letartóztatták.

A letartóztatottak között van egy horvát nemzetiségűnek mondott magyar férfi, Tóásó Előd is. Az MTI értesülése szerint Tóásó is Erdélyben született.

A bolíviai rendőrfőnök, Hugo Escobar arról számolt be, hogy robbanóanyagot, nagy kaliberű fegyvereket és iratokat foglaltak le a szélsőjobboldali-fasiszta kapcsolatokkal rendelkező összeesküvőknél. Álvaro García Linera bolíviai alelnök csütörtökön azt mondta, hogy a megtalált fegyverek mennyiségéből és típusából a rendőrség arra következtet, lehetnek más terrorista sejtek is a most felszámolt csoporton kívül Bolíviában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×