eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tálas Péter: Vannak még fegyveres konfliktusok, szükség van a NATO-ra

A NATO-nak jobban kellene koordinálnia a tagországokkal, illetve a különböző szervezetekkel, többek között az ENSZ-szel folytatott tevékenységét - mondta az Info Rádiónak adott interjújában a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Központjának vezetője, Tálas Péter. Hozzátette: szükség van a szervezetre, mivel nem szűntek meg a katonai konfliktusok a világban. Elismerte, hogy a válság a NATO-ra is hatással van.

Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Központjának vezetője szerint leginkább a szolidaritást kellene erősíteni a NATO tagjai között. Ki kellene választania a NATO-nak néhány olyan területet, amelyben valóban konstruktív és fontos szerepet akar játszani. Õ úgy látja, a NATO az előző időben túl sok mindenbe próbált belekapaszkodni.

Az InfoRádiónak ugyanakkor leszögezte: nem szűntek meg a fegyveres konfliktusok a világon, így szükség van a NATO-ra. Azonban a szervezetnek javítania kellene a tagországai közötti és a más nemzetközi szervezetekkel fennálló kapcsolatait, és jobban össze kéne hangolnia a tevékenységét például az ENSZ-szel és az EBESZ-szel.

Tálas Péter szerint az új - augusztusban hivatalba lépő - NATO-főtitkár, a volt dán miniszterelnök, Anders Fogh Rasmussen politikájával jobban igyekszik majd együttműködni az Európai Unióval, politikai-stratégiai szinten ugyanis jelenleg nincs együttműködés a két szervezet között.

A szakértő megjegyezte: a NATO nem tud beleszólni a gazdasági válságba, mivel nem gazdasági szervezet. A válság viszont nagy hatással van a NATO-ra, mivel erőteljesen érinti a tagországait - figyelmeztetett. Így mindenkinek végig kell gondolnia, hogyan lehet kevesebb pénzből nagyobb biztonságot teremteni.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×