eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szlovákiából is menekülnek a vállalatok

Hiába a 19 százalékos, egykulcsos adó, mostanra már minden századik szlovák vállalat adóparadicsomban működik. A szlovák mutató így is nagyon alacsony, ami egy pozsonyi szakértő szerint azt jelzi, hogy az ország maga is egyfajta adóparadicsom.

Annak ellenére, hogy Szlovákiában a 19 százalékos, egykulcsos adó a környező országokhoz képest még mindig vonzónak számít, számos szlovákiai cégnek még ez sem felel meg, ezért inkább a még ennél is kedvezőbb feltételeket kínáló országokban regisztráltatják magukat. Az ok nyilvánvalóan az adómegtakarítás.

A Hospodárske Noviny című szlovákiai gazdasági napilap szerint a csaknem 147 ezer nyilvántartott szlovákiai cégből 1933-at adóparadicsomnak számító államban jegyeztek be, ami 1,3 százalékos arány.

A hazájuknak hátat fordító szlovák cégek főleg Hollandiába, Ciprusra és Luxemburgba költöztek, de természetesen akadnak a Virgin-szigeteken, a Bermudákon, Panamában, Belizében vagy Monacóban bejelentett szlovák vállalkozások is.

Mint Michal Friedberger, az Akont Trust Company tanácsadó cég adóelemzője mondta: több oka van annak, hogy számos cég külföldön regisztráltatja magát. Az alacsony, 10 százalékos adókulcs Ciprust teszi vonzóvá, Luxemburg esetében az angolszász jogrend a fő érv, Hollandia mellett pedig az imázs, az előkelő cím szól, de sokat számit az anonimitás is.

Csehországban ennek szinte háromszorosa az arány, ott közel 9 ezer cég menekült adóparadicsomba, ami a társaságok több mint 3 százaléka. Petra Stepánová, az adatokat közlő CEKIA cseh információs ügynökség elemzője szerint a különbség egyik oka, hogy a közép-európai térségben Szlovákia maga is egyfajta adóparadicsomnak számít. Az alacsony arány is azt mutatja, hogy az ottani vállalkozóknak nem igazán érdemes adóteher-optimalizáláson törni a fejüket - véli az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×