eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy hónapig tartanak a ma kezdődő választások Indiában

Parlamenti választások kezdődtek csütörtök reggel Indiában, az öt szakaszból álló voksolás egy hónapig tart majd az egymilliárd lakosú dél-ázsiai országban.

Az északi és keleti országrész tizenöt szövetségi államában és két területén csütörtökön 143 millió választópolgár járulhat az urnák elé. A nap folyamán szavazó régiók között van az ország néhány legszegényebb, illetve maoista vagy iszlamista felkeléstől, törzsi viszályoktól leginkább sújtott vidéke.

A biztonságra a fegyveres erők kétmillió tagja ügyel országszerte, az elmúlt időben ugyanis megszaporodtak a maoista felkelők támadásai. Újdelhi arra is ügyelni kíván, hogy megakadályozza az iszlamista lázadók beszivárgását a szomszédos Pakisztánból.

A világ legnagyobb demokratikus berendezkedésű országának tartott Indiában összesen 714 millió választópolgár vehet részt a parlamenti választásokon. Az eredményeket május 16-án teszik közzé.
Az indiai választások kimenetelét nehéz megjósolni. A közvélemény-kutatások a múltban rendre tévesnek bizonyultak, a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésén alapuló exit poll felméréseket pedig tilos készíteni.

Jóllehet a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus a felmérések szerint népszerűbb az ellenzéki, hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Pártnál, a választási verseny minden korábbinál nyitottabbnak tűnik, s a győztes párt valószínűleg nehezen tud majd stabil kormánykoalíciót létrehozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×