eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hiába a 30 százalékos kedvezmény, nem kell az új autó

Fontos helyen szerepel a német kormány konjunktúraélénkítő intézkedései között az autóipar támogatása. Ennek érdekében kereken 5 milliárd eurót fordít a kabinet az új kocsik vásárlását támogató úgynevezett roncspénz folyósítására, de az autók iránti kereslet februárban így is közel 25 százalékkal esett vissza.

Az ország újraegyesülése óta ilyen csapást még nem szenvedett el a gazdasági élet egyik büszkeségének tekintett autóipar. Februárban ugyanis 25 százalékkal kevesebb bevétele volt, mint a múlt év ugyanezen időszakában.

A külföldre irányuló autóeladás még ennél is rosszabb volt, ugyanis az export zuhanása megközelítette a 28 százalékot. A beszállítóágazathoz érkező megrendelések szintje ugyancsak példátlan mértékben hanyatlott, mert februárra az autógyárak egyszerűen befagyasztották megrendeléseik nagy részét.

Így nem meglepő, hogy a közép- és kisvállalkozásokból kitevődő ágazat bevétele csaknem 40 százalékkal zuhant vissza. A riasztó adatok közlésekor a wiesbadeni központi statisztikai hivatal emlékeztetett arra, hogy a kormány által létesített alapból eddig közel másfél milliárd eurót fizetettek ki azok számára, akik megválnak legalább 9 éves autójuktól, és újat vásárolnak .

Ezzel egy időben a gépkocsigyárak is szinte példa nélküli kedvezményekkel igyekeznek csalogatni a vevőket, ugyanis új típusaikat közel 30 százalékos engedménnyel kínálják megvételre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×