eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Soronkívüli akcióval fogtak el 12 feltételezett terroristát Angliában

Szerdán 12 terrorista-gyanús férfit tartóztattak le Angliában. A rendőrség közlése szerint feltételezhető, hogy robbantásos terrorakciókra készültek. A sikeres felgöngyölítési akció ellenére, csütörtök délelőtt lemondott a terrorelhárítás főnöke, mert súlyos biztonsági hibát követett el.

Bob Quick brit terrorelhárítási rendőrfőnök szerdán azért érkezett a Downing Street-i miniszterelnökségre, hogy tájékoztassa a kormányfőt a készülő letartóztatási akcióról. Sietve szállt ki szolgálati kocsijából. A kezében két dossziét tartott és egy fehér papírra gépelt szöveget. A Getty Images fotóügynökség szemfüles riportere lefényképezte a jelenetet és felvétele hamarosan bármely sajtótermék számára hozzáférhetővé vált. Nagyítóval bárki elolvashatta, hogy a papíron letartóztatási tervek, nevek, címek, dátumok sorakoznak, "szigorúan titkos" felirat alatt.

Jóllehet ez igen ritka, a brit titkosszolgálat állambiztonsági okokból azon nyomban letiltotta a fotó forgalmazását. Ám addigra a kép már az interneten is megjelent. Lépni kellett.

A letartóztatásokat a tervezettnél korábban, azonnali hatállyal elrendelték. Az MI 5 titkosszolgálat és az észak-angliai rendőrség több száz fegyverese lépett akcióba. Bob Quick terrorelhárítási rendőrfőnök pedig csütörtök délelőtt, vigyázatlansága miatt kifejezve sajnálkozását, beadta lemondását. Ezt az ebben illetékes londoni főpolgármester, dicsérve a tiszt korábbi érdemeit, elfogadta és egyben megnevezte Bob Quick hasonló rangú utódját.

Szerda délután tíz különböző helyszínen, tizenkét férfi letartóztatására került sor, a legidősebb 41 éves, a legfiatalabb még tinédzser. Tízen közülük Angliában tanuló pakisztáni vendégdiákok, de őrizetbe vették egy áruház két biztonsági őrét is. A letartóztatás módját bírálat érte, mert két diákot a liverpooli egyetem könyvtára előtt tepertek a földre és ha lövöldözésre került volna sor, ártatlan fiatalok élete kerül veszélybe.

A csoport tagjai már jó ideje megfigyelés alatt állottak, azzal gyanúsíthatók, hogy Manchesterben a Madárkalitka elnevezésű, nagy befogadóképességű éjszakai mulatóban és egy bevásárló központban készültek robbantást végrehajtani. A szórakozóhelyet a fundamentalista iszlám követői a "nyugati romlottság jelképének" tartják. A Trafford bevásárlóközpontban a hétvégeken 140 ezer ember fordul meg.

Az elhárítás szakértői most vizsgálják át a letartóztatottak lakhelyét, a számítógépeiket és mobiltelefonjaikat. A nyomozás a bizonyítás szakaszába érkezett, immár azonban új főparancsnok vezetése alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×