eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem szavazták meg az illegális internetes letöltést tiltó törvényjavaslatot

Meglepetésre nem szavazta meg a francia parlament az illegális internetes letöltést tiltó kormánypárti törvényjavaslatot.

Bár a szenátus délelőtt elfogadta a tervezetet, az egy órával később tartott nemzetgyűlési szavazáson olyan kevés képviselő jelent meg, hogy a törvényhozók - akik között az ellenzéki szocialisták többségben voltak - leszavazták a javaslatot.

A tervezet értelmében Franciaország lenne az első ország, ahol a világhálós kalózok internethez jutását 2-12 hónapra felfüggesztenék, büntetésként viszont továbbra is fizetniük kellene az előfizetési díjat.

A kulturális tartalmak illegális letöltése ellen jelenleg nem létezik semmilyen egységes európai szabályozás, az Európai Unió tagállamai csak arra kötelezték el magukat, hogy biztosítják a szerzői jog védelmét minden terjesztési és reprodukciós eszköz, így az internet esetében is.

A francia kormány szándékai szerint fokozatos szankcionálással lennének sújthatók azok, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról. A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére létrehozandó hatóság (HADOPI) a kalózpéldányokat letöltőket először e-mailben figyelmeztethetné arra, hogy tiltott dolgot csinálnak.

Ha az internetező ennek ellenére folytatja a kalózkodást, a testület egy második e-mailben, azt követően pedig ajánlott levélben megismételné a figyelmeztetést. Negyedik lépésben pedig - legalább egyéves kalózkodás után - az internet-hozzáférés felfüggesztése következne.

A képviselők többsége a tervezet szövegének szigorítását kifogásolta, amely a felfüggesztés idejére is kötelezővé tenné az előfizetési díj beszedését a megbüntetett internetezőktől. A törvényhozók egy része szerint ezt a "kettős büntetésről" szóló megoldást egyetlen "kalóz" sem fogadná el.

A parlamenttel való kapcsolattartásért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kormány a húsvéti szünet után újra a nemzetgyűlés elé terjeszti a törvénytervezetet.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×