eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lyukas magyar zászló a Financial Times címlapján

Egy 1956-os lyukas magyar zászló képével a címlapján jelent meg a csütörtöki Financial Times. A gazdasági lap egész oldalas elemzésben foglalkozik a közép- és kelet-európai térség finanszírozási gondjaival, és azt sejteti, hogy a nyugati bankok kitartanak a régió mellett.

Mint az FT elemzéséből kiderül, az 56-os zászló egyfajta frappáns illusztráció és a térség néhány országnak költségvetésében keletkezett lyukat jelképezi. A lap megemlíti a Magyar Nemzeti Bank normális időkben unalmasnak tartott pénzügyi stabilizációs jelentését, amely egy válság-forgatókönyvet is tartalmaz arra az esetre, ha a gazdaság 10 és fél százalékkal zsugorodna az idén, a forint értéke pedig további 15 százalékot esne.

"Magyarország gazdasága valóban jobban esett vissza a vártnál" - említi meg a külföldi hitelezők és befektetők számára fontos fejleményt. És bár a helyi valuták és tőzsdék túltették magukat a februári és március eleji negatív rekordokon, a válság még nem múlt el - teszi hozzá a lap Andreas Treichlt, az Erste bankcsoport vezérigazgatóját idézve. Treichl szerint az utóbbi hetekben csak a piac hangulata javult, más azonban nem.

Az FT többször kitér rá, hogy nem szabad egy kalap alá venni a régió országait. Ami viszont közös bennük, hogy a rendszerváltozást követő modernizációhoz jelentős hiteleket vettek fel, amelyeket nehéz lesz átütemezni.

A költségvetés is lyukas


Az IMF becslése szerint a térségnek több mint 410 milliárd dollárnyi hitelt kell az idén visszafizetnie külföldi hitelezőknek és a folyó fizetési mérleg 84 milliárd dollárnyi hiányát kell kezelnie - ez az a bizonyos költségvetési lyuk. Mindeközben - szintén a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint - a térségben 1600 milliárd dollár értékben hitelező nyugati bankok az összeg egytizedét is elveszíthetik az idén, mivel előfordulhat, hogy a hitelek 20 százaléka bedől.

A nagy kérdés továbbra is az, hogy magukra hagyják-e a régiót a nyugati bankok. Az FT arra utal, hogy nem. Egyes nyugati illetékesek morgolódása ellenére eddig egyetlen anyabanknak sem kellett leállítania kelet-európai cégei támogatását, még akkor sem, ha otthon költségvetési támogatást kapott. A lap idézi az Erste vezérét, aki szerint Ausztriában nem érte ilyen nyomás a bankot.

A Nemzetközi Valutaalap ugyanakkor óvatosságra int, mert szerinte továbbra is nyitott kérdés, "hogyan osztják meg a terhet a fejlett és a feltörekvő piacok".

Az FT szerint kulcskérdés az is: mennyire tudják a térség kormányai megvalósítani "a sebezhető gazdaságok számára szükséges, radikális szerkezetváltást".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×