eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Jan Fischer az új cseh miniszterelnök

Jan Fischert, a cseh statisztikai hivatal elnökét nevezte ki csütörtökön Csehország új kormányfőjének Václav Klaus cseh köztársasági elnök. A szakértői kormány az októberi, előrehozott választásokig vezeti majd az országot.

Fischer kinevezését a két legnagyobb cseh politikai párt - az eddig kormányzó polgári demokraták és az ellenzéki szociáldemokraták pártja - javasolta az államfőnek. Fischer a felkérést elfogadta, és bejelentette, hogy kormánya személyi összetételéről húsvét után kezd tárgyalásokat.

Az 58 éves Jan Fischer 2003 óta áll a statisztikai hivatal élén, megfontolt közgazdásznak ismerik, és mint többször is kijelentette, egyik párthoz sem kötődik, nincsenek politikai ambíciói.

Mirek Topolánek jobbközép kormánya két hete mondott le, miután a képviselőházban elveszítette az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezte bizalmi szavazást.

A négy érintett párt - három koalíciós és egy ellenzéki - elnöke vasárnap állapodott meg abban, hogy szakértői átmeneti kormányt hoznak létre, amely az októberi előre hozott választásig vezetné az országot. Az eredetileg 2010 közepén esedékes választásokat legkésőbb október 15-ig kell megrendezni.

A pártok ennek érdekében rövidesen a parlament elé terjesztik a szükséges törvénytervezetet. A voksolás legvalószínűbb időpontja október 9. és 10.

Mennyire erősödik meg Klaus?

Bár a kereszténydemokraták és a zöldek időközben megkérdőjelezték a megállapodást, a két nagy pártnak önmagában is elegendő képviselője van az alsóházban ahhoz, hogy megszavazza az új kormányt.

A szakértői kormánynak a tervek szerint 16 tagja lenne. A miniszterek olyan, pártokon kívüli szakértők lennének, akik mind a négy párt számára elfogadhatóak. A távozó jobbközép koalíció összesen nyolc, az ellenzéki CSSD pedig hét minisztert jelölhet az új kormányba.

Az átmeneti kabinetben egyetlen jelenlegi miniszter sem kapna helyet. Kérdés, hogy a szakértői kormány nem-politikusokból álló tagjai hogy fognak megbirkózni az EU-elnöki feladataival és a válsággal, és mennyire erősödik meg ezzel az államfő, Václav Klaus pozíciója.

Amíg nem alakul meg az új kormány, addig még a Topolánek vezette kabinet igazgatja az országot. Ez a helyzet akár május közepéig is eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×