eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az oroszok nem akarnak befolyási harcot a volt szovjet tagállamokban

Oroszországnak és az Egyesült Államoknak nem szabad olyan helyzetbe hoznia a volt szovjet tagköztársaságokat, hogy dönteniük kelljen, kit választanak szövetségesnek, mert ez befolyási övezetekért folyó harchoz vezetne - mondta az orosz külügyminiszter egy csütörtökön sugárzott interjúban.

Szergej Lavrov leszögezte, hogy nem engedhetőek meg az ilyen "rejtett napirendek". Moszkva nem tesz ilyet, hanem kölcsönösen hasznos kapcsolatok fejlesztésére törekszik mindenkivel - tette hozzá Lavrov a RIA Novosztyi hírügynökségnek, a Russia Today tévécsatornának és az Oroszország Hangja rádiónak adott, csütörtökön közzétett interjúban.

Lavrov megismételte: Moszkvát aggasztja az, hogy a moldovai tiltakozásokon feltűntek a román zászlók. Ez szerinte arról tanúskodik, hogy a rendbontókat a moldovai államiság lerombolásának rögeszméje hajtja. Lavrov szerint Oroszország felhívta erre az Európai Unió figyelmét, és Brüsszel biztosította arról, hogy teljes komolysággal kezeli a helyzetet.

Az orosz külügyminiszter szerint a moldovai események megnehezítik a Dnyeszter menti rendezést. "A Dnyeszter mentiek régen és jogosan vetették fel azt, hogy készek egységes moldovai államban élni, de ha az ország elveszíti identitását, maguk fognak dönteni arról, mit tegyenek" - mondta a külügyminiszter.

Lavrov nem lát hasonlóságot a moldovai események és a más volt szovjet tagköztársaságokban lezajlott "színes forradalmak" között, mert - mint mondja - Moldovában nem volt "hagyományos külső provokátor". A külügyminiszter ugyanakkor értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az európai parlamenti intézmények sehogyan se foglalnak állást a történtekről.

Iránról szólva Lavrov leszögezte: Teheránnak mindenkit meg kell győznie arról, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű. Hozzátette: semmi se utal ugyan arra, hogy lennének katonai vetületei, de a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy sor tagországának vannak kérdései, amelyeket Iránnak tisztáznia kell.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×