eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az EU régi tagjainak elegük van az újakból

Az EU vezető tagállamai már nem az unió, hanem a világ húsz legfejlettebb országát tömörítő G20 csoport keretein belül képzelik el a válság kezelését - véli a Közép-európai Egyetem professzora. Balázs Péter az InfoRádiónak azt mondta: az alapító országoknak elegük van abból, hogy a kisebb, új tagállamok a saját sérelmeik miatt fontos uniós kérdéseket blokkolnak.

Az Európai Unió minden tagja számára védőernyőt jelent, és segít az olyan válságos helyzetekben, mint a mostani - hangsúlyozta az InfoRádiónak Balázs Péter.

Magyarország első uniós biztosa szerint azonban fel kell figyelni arra a jelenségre, hogy az EU motorját képező államok - élükön a két alapítóval, Németországgal és Franciaországgal - más dimenziók után néztek: látványosan fordultak egyet, és a G20-ak keretében összefogtak a fejlett országokkal. Ez egy olyan globális méretű összefogás, amely már nem csak Európát érinti - tette hozzá.

Balázs Péter szerint a vezető uniós tagállamoknak elegük van abból, hogy Oroszország esetében azért nem lehet hatékony európai politikát kialakítani, mert például Lengyelország és Litvánia "keresztbe fekszik", vagy hogy néhány tagállam folyamatosan leckézteti és kioktatja Törökországot, mit kell tennie ahhoz, hogy egyszer talán az EU tagjává váljon. Mivel Oroszország és Törökország is a G20 tagja, a meghatározó uniós államok egy asztalhoz tudnak ülni velük a húszak tanácskozásain.

A Közép-európai Egyetem professzora ugyanakkor hangsúlyozta: nem igaz, hogy az Európai Unió cserbenhagyta Magyarországot, hiszen rengeteg pénzt kaptunk az EU-tól, és mivel az unió is képviselteti magát a G20-on, Magyarország is közvetve jelen van a találkozókon.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×