eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mindössze 11 éves a világ legifjabb terroristája

Afganisztán legifjabb rabja egy 11 éves gyerek, akit robbanószerkezetek szállítása közben tartóztattak le, és azzal gyanúsítanak, hogy öngyilkos merényletre készült. Most az ország egyik legbiztosabb börtönének rácsai mögött őrzik.

Abdullahot egy csapat tálibbal együtt tartóztatták le. Az ártatlan arcú, árván maradt fiú vallási iskolába járt, ahol megtanították a szent háború - a dzsihád - alapelveire. Napközben a Koránt olvasták, esténként pedig megtanulták, hogyan kell használni a pisztolyt és a Kalasnyikovot.

"Tanáraik" külföldi harcosok voltak, akik azért jöttek az iszlám földjére, hogy asszonyokat és gyerekeket öljenek - olyanokat, mint Abdullah és tízéves öccse, Amin. Abdullah azért választotta a Kalasnyikovot, mert a pisztoly ravaszát nehéz volt fölhúzni.

Pakisztánban, Pesavár városában jártak iskolába a fiúk. Egyszer az unokatestvérük elhívta őket egy "kis kirándulásra". Egy csapat férfival átsétáltak a hegyeken, és Afganisztánba értek. Abdullah ott kapott egy dzsekit, ami nagy volt rá - ebben találtak később bombákat a hatóságok.

A kisgyerek a börtönbe látogató újságírónak azt mondta: tudja, hogy ha fölrobbantja magát, akkor meghal és darabokra tépi testét a detonáció, de Isten csak az öngyilkosságot tiltja, azt nem, hogy valaki feláldozza önmagát. Mert akkor a mennyországba kerülünk, ahol hetven gyönyörű szűzlány lesi minden kívánságát.

"Ha nagy leszek, hitetleneket fogok ölni. Mert ha nem, akkor ők fognak minket megölni" - mondja a fiú a terveiről. Még nem világos, mi lesz Abdullah sorsa, de valószínűleg visszaküldik a pesavári iskolába.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×