eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Különrepülőn vinnék szavazni a képviselőt

Az amerikai törvényhozás felsőházában, a szenátusban helyi idő szerint péntek este egyezség született a gazdasági ösztönző csomagról, a szavazásra várhatóan még a hét végén sor kerül.

A CNN jelentése szerint a demokrata frakció közös nevezőre jutott mérsékelt republikánus párti szenátorok egy csoportjával, így a 100 tagú házban biztosítani lehet a 60 szavazatot a vita lezárásához és a törvénycsomag elfogadásához, amelynek nagysága 780 milliárd dollárra rúg. Ez az összeg mintegy 40 milliárd dollárral kisebb annál, mint amekkoráról a képviselőház a múlt héten döntött.

A konzervatív Fox News hírcsatorna úgy értékelte: a kongresszusban "a kapitalizmus és az európai szocializmus" erői között folyik a vita, és utóbbi áll nyerésre. A törvényjavaslat 42 százaléka adócsökkentést, 58 százaléka vadonatúj szövetségi kiadást takar. A konzervatív erők szerint ez nem gazdaságélénkítő csomag, hanem soha nem látott mértékű központi költekezési előirányzat. A hírtévé élesen bírálta Barack Obama elnököt, amiért az utóbbi napokban megfélemlítéssel igyekezett sürgetni az ösztönző csomag elfogadását, azt hangoztatva, hogy a csomag nélkül katasztrófa várna az országra. A Fox News megállapította: az állítólagos megegyezés ellenére nyoma nincs az Obama által hirdetett kétpártiságnak.

A konzervatív hírtévében elhangzott olyan vélemény, hogy az Egyesült Államok gazdasága hat hónapon belül magától rendbe jönne, ha a kormány semmit sem tenne, Obama mértéktelen költekezése viszont csak rontani fog a helyzeten, meghosszabbítja a válságot és feleslegesen felduzzasztja a kormányzati bürokráciát az államokban.

Harry Reid, a szenátus többségi, demokrata frakcióvezetője péntek este úgy nyilatkozott, a felsőház még a hét végén, feltehetően vasárnap elfogadja a kompromisszumos javaslatot.

A szenátusban minden szavazatért ádáz küzdelem folyik; az a hír is felröppent, hogy a kormány egy külön repülőgépén Washingtonba vinnék Floridából az ott pihenő Edward M. Kennedy massachusettsi demokrata szenátort a törvény elfogadása érdekében.

A kiszivárgott értesülések szerint a demokrata frakció vezetésének sikerült megnyerni legalább két centrista republikánus szenátor támogatását, így elérhető lesz a 60 szavazatos többség, amellyel pontot lehet tenni a vita végére. Obama állítólag külön telefonált a kötélnek állt republikánus szenátoroknak, megköszönve nekik hazafiságukat, azt, hogy ebben a döntő pillanatban, pártjuk nyomásának ellenállva támogatják a javaslatot. Az elnök korábban megbocsáthatatlan és felelőtlen magatartásnak nevezte az ösztönző csomag elfogadásának akadályozását.

A képviselőház a múlt héten 829 milliárd dolláros javaslatot fogadott el; mind a 177 republikánus, továbbá 11 demokrata honatya nem szavazata mellett. A további menetrend az, hogy a törvényjavaslat két változatát egy a két ház delegáltjaiból álló úgynevezett konferencia bizottságban összefésülik, és az egyeztetett verzió kerülhet majd aláírásra az elnök elé.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×