eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Franciaországban csökkentik az iparűzési adót

Franciaország összesen nyolcmilliárd euróval csökkenti az iparűzési adót 2010-től. A valamennyi céget érintő intézkedés célja az üzemek bezárásának és külföldre településének elkerülése - jelentette be a gazdasági és pénzügyi válsággal kapcsolatos intézkedésekről adott tv-interjújában a francia államfő.

Sarkozy azt is bejelentette, hogy a pénzügyi válság idején a bankoknak nyújtott 25 milliárd eurós kölcsön visszatérítésével 2009 végén a költségvetésbe befolyó 1,4 milliárd eurónyi kamatot a kormány teljes egészében szociális intézkedésekre fordítja.

A bankmentő program "egyetlen eurócentjébe sem került a franciáknak" - hangsúlyozta az államfő azokra a vádakra válaszolva, miszerint a kormány az adófizetők pénzéből menti meg a bankokat, miközben azok megnehezítik a lakosságnak és a vállalatoknak a hitelfelvételt.

A köztársasági elnök a három francia országos csatornán élőben közvetített másfél órás interjúban elmondta, hogy meghallotta és jogosnak érzi a január 29-én valamennyi szektorban meghirdetett általános sztrájkban részt vett és utcára vonult több, mint 2 millió munkavállalónak a létszámleépítések és a vásárlóerő csökkentése miatti aggodalmait.

Ezért február 18-ra egyeztetésre hívja a szakszervezetek és a munkaadók képviselőit, akikkel "a kevésbé gazdag", de fizetéssel rendelkező alacsonyabb középosztálybeli háztartások számára az adócsökkentés és a szociális támogatások emelésének lehetőségeit kívánja megvitatni, de a jelenleg bruttó 1321 eurós minimálbér megemelését kizárta.

Az iparűzési adó 2010-től való eltörlését 8 milliárd eurós összegben eldöntött tényként közölte az államfő. Azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unión belül a termelési költségek nagyon változóak, s Franciaországban a különböző adók és szociális terhek miatt jóval többe kerül a termelés, mint például a kelet-európai országokban.

Sarkozy külön említette az autóipart is, s azt is jelezte, hogy a szektor számára a következő napokban bejelentésre kerülő pénzügyi támogatásért cserébe a vállalatoknak kötelezettséget kell majd vállalniuk arra, hogy nem zárják be és nem telepítik külföldre üzemeiket, s megtartják a franciaországi munkahelyeket. Franciaországban minden tizedik munkavállaló az autóiparban dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×