eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csökken az autópályadíj Szerbiában

A külföldi autósok számára lényegesen olcsóbb lett Szerbiában az autópályák használati díja, ugyanis megszüntették azt a gyakorlatot, hogy a külföldi személy- és tehergépkocsik után jóval többet kelljen fizetni, mint a hazai rendszámú járművek tulajdonosainak.

A szerb kormány csütörtök esti ülésén meghozott rendelete alapján a külföldi gépjárművek után is akkora autópálya-használati díjat kell fizetni, mint a hazai rendszámú gépkocsik tulajdonosainak. Ez 20-25 százalékos csökkenést okoz, így különösen sokat jelent a Szerbián áthaladó teherautók tulajdonosai számára.

Az eddigi magas díj miatt nemcsak a hazai, hanem a külföldi teherautók is igyekeztek elkerülni a szerbiai autópályákat és a mellékutakon próbáltak haladni.

Szó volt arról is, hogy először emelik az autópálya-használati díjat, és ez után egyenlítik ki a hazai és a külföldi autósok terheit, de ezt a szerb kormány végül nem hagyta jóvá.

Az Európai Unió már korábban figyelmeztette Szerbiát, hogy nem tehet különbséget a hazai és a külföldi gépjárművek között, így nem kérhet magasabb autópálya-használati díjat. A szerbek hosszúra nyúlt halogatását Görögország elégelte meg, és két héttel ezelőtt lezárta a határt a szerbiai tehergépjárművek előtt, ennek következtében mintegy 200 szerb nyerges vontató és tehergépkocsi rekedt az országban. A helyzetet végül a kormányrendelet rendezte.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×