eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csehország nem akar befogadni guantánamói foglyokat

Cseh lapértesülések szerint Csehország állítólag nem akar befogadni egyetlen foglyot sem azok közül, akiket az Egyesült Államok a guantánamói börtönben őriz.

Mint ismeretes a guantánamói börtön bezárását Barack Obama új amerikai elnök rendelte el januári hivatalba lépése után. A cseh kormány jelenlegi álláspontjáról Karel Schwarzenberg külügyminiszter és Ivan Langer belügyminiszter nyilatkozott az E15 cimű cseh gazdasági napilapnak. Schwarzenberg szerint nem lenne jó döntés, ha Csehország bárkit is befogadna a foglyok közül

A külügyi tárca vezetője korábban úgy nyilatkozott, hosszabb időre van szükség, hogy az Európai Unió tagállamai felelős döntést hozhassanak ebben az ügyben.

Szerinte ehhez néhány hét vagy akár néhány hónap nem elegendő. Ivan Langer szerint óvatosságra van szükség. A cseh belügyminiszter márciusban az Európai Unió illetékes biztosával együtt az Egyesült Államokba látogat, s erről a kérdésről tárgyalni fog az amerikaiakkal.

Az Európai Parlament a héten határozatban üdvözölte Barack Obama döntését. Az európai képviselők ugyanakkor felszólították az Európai Unió tagállamait, hogy fogadjanak be területükre guantánamói foglyokat. Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh miniszterelnök-helyettes az Európai Parlamentben úgy fogalmazott, hogy a probléma megoldása elsősorban az Egyesült Államok felelőssége.

Ivan Langer belügyminiszter szerint Prágának nagyon elővigyázatosnak kell lennie. Mint mondta, nem lát semmiféle jogi alapot arra, amelyre hivatkozva bárkit is a guantánamói foglyok közül el lehetne helyezni Csehországban.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×