eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Németországban kért menedékjogot az amerikai katona

Politikai menedékjogot kért Németországban egy amerikai katona, aki korábban Irakban harcolt. Ilyesmi utoljára egy évtizede fordult elő. A 31 éves fiatalember azért választotta Németországot, mert a berlini kormány 2003-ban elutasította a részvételt az iraki beavatkozásban.

A Clevelandben született André Shepard 2004-ben vonult be katonának, hogy "egyenesbe hozza" korábbi zavaros életét. Vonzó volt számára a havi ötezer dollár zsold is, de a hazáért akart harcolni, és azzal is tisztában volt, hogy az összecsapásoknak halálos áldozatai is lesznek.

Az Irakba vezényelt egységnél helikoptereket javított. és a többi katonával folytatott beszélgetéseiből az a kép alakult ki benne, hogy értelmetlen a nyugati fegyveresek jelenléte az országban. Szerencséjére egységét nemrég átmenetileg egy németországi támaszpontra helyezték át, és ott határozta el, hogy a parancsot megtagadva nem tér vissza Irakba.

Miután dezertált, barátai segítségével Bajorországban bujkált, majd politikai menedéket kért. Ügyvédje arra az uniós megállapodásra hivatkozik, amely szerint menekültstátus illeti meg azt a katonát, aki büntetés fenyeget, mert nem halandó részt venni "háborús bűncselekményekben", vagy a nemzetközi jogba ütköző háborúban.

André Shepard ügyében a döntés hónapokig is eltarthat, mert a berlini belügyminisztériumnak tisztáznia kell, alkalmazható-e az uniós jogszabály amerikai katona esetére is.

Shepard reményét fejezte ki, hogy esete nem vet árnyékot Washington és Berlin viszonyára. Nem titkolta azt sem, tisztában van vele, hogy kérésének elutasítása esetén kitoloncolják, és akkor börtön vár rá az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×