eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyémántot és aranyat rejt az elsüllyesztett brit tengerjáró

Mélytengeri kutatók közölték, hogy arannyal, platinával és gyémántokkal megrakott második világháborús hajóroncsra találtak a tenger fenekén.

A második világháború idején angol teherhajó indult egy európai kikötőből az Egyesült Államok felé, rakterében arannyal, platinával és gyémántokkal, de egy német tengeralattjáró torpedói elsüllyesztették. Hogy mi a hajó neve, és pontosan hol van a milliárdos értékű kincs? Ezt az információt nem hozza nyilvánosságra az amerikai Sub Sea Research tengerkutató vállalat. A hajónak a Blue Baron, azaz Kék báró kódnevet adták. A cég előtt bonyolult jogi eljárás áll, a kincs tulajdonjogát ugyanis több ország is követelheti.

A The Daily Telegraph című napilap beszámolójából annyit tudhatunk meg, hogy a főként brit legénységű hajó elért Dél-Amerikáig, ott kirakott valamiféle kereskedelmi jellegű rakományt, majd 1942 júniusában egy konvojhoz csatlakozva tovább indult New York felé. Út közben az U87 sorszámú német tengeralattjáró rátámadt a hajókra, amely két torpedótalálattal a tenger mélyére süllyesztette a Kék bárót. A támadásban három matróz életét vesztette.

A hajóroncsok felderítésére szakosodott Sub Sea Research vállalat közlése szerint Guyana partjaitól 60 kilométernyire, 250 méter mélységben megtalálták a roncsot. "Nagy kár lenne otthagyni a hullámsírban" - jegyezte meg a vállalat alapító társigazgatója, Greg Brooks.

Hadtörténészek szerint az U87-es sorszámú német tengeralattjáró 1942 júniusában nem lőtt ki torpedót és nem járt a megnevezett vidéken, de a Sub Sea Research megtalálta az U87 hajónaplóját, melynek bejegyzései bizonyítják a történteket. A cég kutatói átvizsgálták az Egyesült Államok hivatalos adatait arról, hogy miféle rakomány érkezését várták. Az elsüllyedt Kék báró rakterében ezek szerint legalább 10 tonnányi aranyrúd, 70 tonna platina, fél tonna ipari, és 16 millió karát értékű, ékszerminőségű gyémánt, plusz több ezer tonna ón és réz alussza álmát. Ez utóbbiak károsodhattak a tengervíz hatásától, nem úgy, mint a nemesfémek és a gyémántok. A rakománnyal a Hitler ellen küzdő európai szövetségesek akarták törleszteni az Egyesült Államok által szállított hadifelszerelések árát.

Bár a szerencsés kutatók nem kívánják elárulni, valószínű, hogy az arany a Szovjetunióból, a rakomány más részei, így a gyémántok is, Nagy-Britanniából kerültek a szerencsétlenül járt teherhajóra.

A Sub Sea Research az Egyesült Államok haditengerészeti bíróságánál jegyezte be a roncs felfedezését, és így kénytelen volt közleményt kibocsátani a felfedezésről. Ez bonyodalmakhoz vezethet, az eredeti tulajdonosok ugyanis igénybejelentésre jogosultak, eddig azonban nem jelentkeztek. Így lehetséges, hogy az amerikai roncskutatók megtarthatják a mesés értékű kincs kilencven százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×