eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Barroso: Európának nagy szüksége van a nemzeti parlamentekre

Ha közelebb akarjuk hozni az emberekhez az Európai Uniót, akkor a nemzeti parlamenteknek aktívabbá kell válniuk az európai politikában - mondta José Manuel Durao Barroso hétfőn, amikor beszédet mondott az Országgyűlésben.

Európának minden eddiginél nagyobb szüksége van a közös energiapolitikára, hogy csökkentse külső függőségét és növelje biztonságát - mondta José Manuel Durao Barroso hétfőn, amikor beszédet mondott az Országgyűlésben.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta a nemzeti parlamentek szerepének fontosságát az Európai Parlament mellett. Mint mondta, ha közelebb akarjuk hozni az emberekhez az Európai Uniót, akkor a nemzeti parlamenteknek aktívabbá kell válniuk az európai politikában.

Nagyon fontos a polgárokhoz való közelség Európában: nem lehet, hogy bürokraták, technokraták legyünk, demokratáknak kell lennünk, és demokratikusnak működésünkben - fogalmazott Barroso. Hozzátette: a jövőben a nemzeti parlamenteknek egyre nagyobb lehetőségük lesz hangjuk hallatására az EU-ban.

Barroso azt mondta, Magyarország Európa központjához tartozik, hiszen ez volt az első tagállam, amely ratifikálta a lisszaboni szerződést. Emlékeztetett arra, hogy hétfőtől Magyarország ad otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek, és mint fogalmazott, nagyon nagyra értékeli a nemzeti konszenzust az európai tudomány szempontjából ilyen fontos intézet ügyében. Az innováció sarkalatos fontosságú, és az intézet központi szerepet fog játszani az innovatív Európa fejlesztésében - jelentette ki. Hozzátette: az intézet budapesti helyszíne tisztelgés a magyar tudomány hagyományai előtt, hiszen nem sok ekkora ország büszkélkedhet ennyi Nobel-díjassal.

Az európai újraegyesítésről szólva Barroso kifejtette: három legfontosabb alapelve, pozitív hozadéka a béke, a szabadság és szolidaritás.

Az európai békével kapcsolatban közölte: ez nem egyszerűen azt jelenti, hogy nincsenek háborúk, hanem azt, hogy egy újfajta politikai rend és felállás alakult ki: intézmények, tárgyalások és szabályok léptek az erőszak, a háborúk helyébe. A bővítés azonban a szabadságról is szól - mondta Barroso, aki példaként említette 1956-ot. Kifejtette: ötvenkét évvel ezelőtt az emberek Budapest utcáin mondták el szabadságszeretetüket, és bár rövid távon nem teljesülhettek vágyaik, a szellemet sohasem lehetett kiirtani, és 1989-ben Magyarország végleg a szabad világ részévé válhatott.

A harmadik alapelve a bővítésnek Barroso szerint a szolidaritás. Mint kifejtette, a szociális és gazdasági kohézió Európa alapvető politikai elve; az EU pedig nem lehet megosztott: nem lehetnek szegény és gazdag, régi és új, nagy és kis államok. Barroso szerint a kibővült EU megfiatalodott és erősebbé vált.

Beszéde végén José Manuel Durao Barroso magyarul is szólt a képviselőkhöz. "Azt kívánom a magyar népnek és vezetőinek, hogy az európai család megbecsült tagjaként legyenek sikeresek demokráciájuk fejlesztésében, gazdaságuk felvirágoztatásban" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×