eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Történelmet írtak, de a java csak most jön

Barack Obama, az amerikai demokraták immár hivatalos elnökjelöltje 67 napig tartó monstre kampánykörútra indult. Ellenfele, John McCain azzal lepte meg a közvéleményt, hogy a fiatal alaszkai kormányzónőt, Sarah Palint vette maga mellé alelnökjelöltnek.

Denverben a demokraták valóban történelmet írtak, ugyanis először áll versenyben az Egyesült Államokban színesbőrű elnökjelölt a "világ legerősebb emberének posztjáért". Obama szenátor pontosan 45 évvel azután mondta el nagyhatású szónoklatát, hogy Martin Luther King szájából elhangzott a mára ikonikussá vált "Van egy álmom" beszéd.

Barack Obama azt ígérte, hogy bőrszínre, vallásra, nemre való tekintet nélkül az amerikaiakkal összefogva ő tudja megvalósítani az álmot. Beszélt a háborúról, a gazdasági nehézségekről és arról, hogy George Bush kormányzatát okolja, amiért az nem reagált a gondokra.

A sok politikai kék-zöld foltot okozó előválasztási folyamatot immár maga mögött tudó Obama előtt már csak egyetlen feladat áll: megverni őszhajú ellenfelét, a republikánus John McCaint. Csakhogy a tapasztalat kérdését eredményesen felhasználó McCainnek sikerült megállítani az Obama-gőzhengert és a demokrata jelölt elé került a közvélemény-kutatásokban. A pártja denveri jelöltállító gyűlésén sztárként ünnepelt Obama ezért most monstre turnéra indult, elsőként a közép-nyugat ingadozó államaiba.

Meglepő húzás

John McCain ugyanakkor újra magára irányította a figyelmet azzal, hogy Sarah Palint veszi maga mellé alelnökjelöltként. A hír pár órával egy ohiói nagygyűlés előtt derült ki. A középnyugati és sok kétkezi munkás szavazó otthonát jelentő állam az egyik legnagyobb politikai csatamező a két párt jelöltjei között.

Sarah Palint egyfajta konzervatív fenegyereknek nevezik, aki saját pártjában is hajlandó összecsapni a más véleményt vallókkal. 44 évesen fiatalabb Obamánál, és McCain ezzel azt üzenheti, hogy a "csapat" átlagéletkora teljesen normális. Õ az első női alelnökjelölt a Republikánus Párt történetében.

Az alaszkai kormányzónő jelölése még a republikánus párton belül is meglepetést váltott ki, mert több "nagyágyú" helyett esett Palinre a választás. Reformer múltja, és markáns egyénisége viszont jól kiegészítheti McCain képességeit - vélik elemzők. Ráadásul Palin megszemélyesíti "a családi értékeket" védő, keményen dolgozó anyát - öt gyermeke van, akik közül a legfiatalabb egy Down-kóros csecsemő.Keményedik a küzdelem

Obama az eddigi kampány során jobbára udvariaskodott ellenfelével, ami például arra késztette a demokraták irányában elkötelezett Michael Moore filmrendezőt, hogy egyfajta választási kiskátét adjon ki. Ebben például arra figyelmeztette az illinois-i szenátort, ha túl sokat méltatja McCain múltját, akkor novemberben a választók ezt fogják látni a szavazólapon: A. Barack Obama, demokrata, B. John McCain, háborús hős.

Obama most felvette a kesztyűt, és heves támadást intézett McCain ellen. "Azt mondja, kész követni bin Ladent a pokolba is, de igazából addig a barlangig sem akar elmenni, ahol valójában rejtőzik" - mondta a demokrata politikus, azt sugallva, hogy ellenfele fontosabbnak tartja az iraki akciót az afganisztáni fellépésnél.

Obama közölte: kész vitát folytatni arról, kettejük közül ki alkalmasabb a főparancsnoki posztra. McCain válaszul "félrevezetőnek" nevezte Obama beszédét, és azt mondta: ellenfele igencsak szerény eredményeket ért el eddig.

Bár a korábbi ellenfél, Hillary Clinton ismét rekedtre beszélte magát a jelölőgyűlésen - ezúttal mindenben Obamát támogatva -, az elnökjelölt előtt még sok munka áll, hogy meggyőzze azokat a Hillary-híveket, akik számára annyira antipatikus, hogy készek lennének McCainre szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×