eur:
389.61
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Súlyos katasztrófa a madridi repülőtéren - 153 halott

Százötvenhárom ember halt meg a madridi repülőgép-szerencsétlenségben a spanyol mentőszolgálat adatai szerint. A katasztrófát tizenkilencen élték túl. A Spanair spanyol légitársaság MD-82 típusú repülőgépe felszállás közben csúszott ki a betonról. A madridi konzulátus nem tud magyar áldozatokról.

Szemtanúk szerint az amerikai gyártmányú, kéthajtóműves gép néhány méterre felemelkedett a kifutópályáról, de ekkor kigyulladt a bal oldali hajtóműve. A repülő ezután visszazuhant a földre, leszaladt a betonról, és egy mezőn állt meg. A légi jármű összeroncsolódott, a baleset helyszínén órákon keresztül sűrű füstoszlopot lehetett látni.

Manuel Moleno spanyol újságíró, aki a baleset közelében tartózkodott, a BBC-nek azt mondta: a gép darabjaira hullott szét. 

A Spanair és a német Lufthansa légitársaság közös járatának fedélzetén 166 utas és 6 főnyi személyzet tartózkodott. A mentőszolgálattól származó információk szerint mindössze 19-en élték túl a szerencsétlenséget, 153 ember meghalt.

Háromnapos gyász

Az okokról egyelőre semmit nem lehet tudni, az biztos, hogy a szerencsétlenség idején, háromnegyed háromkor derült idő volt a reptér felett. Mivel a repülőgép amerikai gyártmányú, az amerikai repülésbiztonbsági hivatal munkatársai is részt vesznek a vizsgálatban.

A madridi magyar konzulátus ügyeletese az InfoRádiónak elmondta: egyelőre nem kaptak olyan információt, hogy magyarok érintettek lennének a balesetben.

A gép Madridból a Kanári-szigetekre, Las Palmasba indult. A gép adatrögzítő készülékeit már megtalálták. José Luis Zapatero spanyol kormányfő és több miniszter is felkereste a tragédia helyszínét. Madridban háromnapos gyászt rendeltek el.

A Spanair a baleset előtt nyolc darab MD-82-essel rendelkezett. A most megsemmisült gép 1994-ben repült először.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×