eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Karadzic a Bolondokházában pálinkával készült a kézrátételes gyógyításra

Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök nemcsak új külsőt öltött, hanem mesterien fel is építette belgrádi életét - derült ki a szerb sajtó szerdai jelentéseiből. Nagy fehér szakállát és bajszát azzal magyarázta, hogy dús szőrzetén keresztül szerzi a gyógyításhoz szükséges energiát. A gyógyítás, mint több újság megírta, kézrátétes, illetve spiráldróton keresztül történő energiaátadásból állt.

Mint arról több újság is beszámolt, a hamis személyazonossághoz hamis feleséget is szerzett: valahányszor meghívásra előadást tartott az egészséges életmódról, a bioenergián alapuló gyógyításról, mindig vele volt egy csinos középkorú, barna hajú nő, akit a feleségeként mutatott be. Számos lapnak sikerült is beszereznie a titokzatos Milát ábrázoló fényképet.

A belgrádi sajtó, amelyet jelenleg a tizenhárom éven át bujkáló Karadzic belgrádi életének részletei érdekelnek a legjobban, kiderítette, hogy az Újbelgrád egyik sugárútján lakó néhai politikus gyakori vendége volt a Bolondokháza nevű kávéháznak, ahová sljivovicát (szilvapálinkát) inni járt, s a zenészek guszlicáját elkérve gyakran játszott is a vendégeknek - önmaga és Ratko Mladic tábornok söntéspult fölött függő arcképe alatt.

Az üzletben, ahová rendszeresen betért, úgy emlékeznek rá, hogy sosem vásárolt sokat, de mindig vett ötliteres palackos vizet (Belgrádban ezt nagyon sokan fogyasztják a csapvíz nem jó minősége miatt), valamint zöldséget és gyümölcsöt. Az eladók megfigyelése egybevág Luka Karadzicnak azzal a közlésével, hogy a testvére rendszeresen tartott néhány napos víz- és gyümölcsdiétát.

Szokatlan külsejét - feje tetején kis kontyba rendezett hófehér üstökét, nagy fehér szakállát és bajszát - azzal magyarázta, hogy a munkájához van rá szüksége: dús szőrzetén keresztül szerzi a gyógyításhoz szükséges energiát. A gyógyítás, mint több újság megírta, kézrátétes, illetve spiráldróton keresztül történő energiaátadásból állt.

Karadzic azonban nemcsak alternatív gyógyászattal foglalkozott, hanem eredeti szakmájában is tevékenykedett az ügyvédje szerint. Svetozar Vujacic elmondta, hogy egy ideig két nagy belgrádi kórház pszichiátriai osztályán is dolgozott. Kétszobás lakását havi 350 euróért bérelte a Londonban élő tulajdonosoktól, s pszichiátriai, alternatív gyógyászati témájú előadásait általában 300-400 ember látogatta. Előadói minőségben több vidéki városban, köztük Kikindán és Novi Sadban (Újvidék) is megfordult.

Saját internetes oldala volt, amelyen életvezetési s bioenergiával történő gyógyításra vonatkozó tanácsokat adott. A magánrendelőben pedig, ahol az utóbbi időben dolgozott, fiatalító és szépítő energokozmetikai kezelésekben részesítette az arra vágyókat.

Az ügyvéd továbbra is állítja, hogy nem hétfőn este, hanem már pénteken elfogták egy buszon, amely a Belgrád melletti Batajnicába tartott. Letartóztatását azért tartották titokban három napig, hogy a fővárosban és vidéken is készültségbe helyezhessék a rendőri erőket arra az esetre, ha az őrizetbe vétel híre tömegmegmozdulásokat váltana ki. Szerinte a letartóztatáshoz egy Karadzic és fia közti, a biztonsági szolgálatok által "elkapott" mobiltelefonos beszélgetés vezetett.

Ismerősei egyébként intelligens, megnyerő, kulturált emberként írták le a Dragan Dabic nevet viselő Karadzicot, hozzátéve, hogy meg sem fordult a fejükben, ki is valójában.

Az álcázási módszer ötlete pedig lehet, hogy nem is Radovan Karadzicé, csupán kölcsönözte egy 2006-ban megjelent és Szerbiában nagy sikert aratott, róla szóló regényből. Mirjana Djurdjevicnek, az Első, második, harmadik ember című thriller szerzőjének a fantáziáját a Karadzic utáni nemzetközi hajtóvadászat ragadta meg.

A történetet arra alapozta, hogy a volt boszniai szerb vezető Belgrádban rejtőzködik, pszichiáterként dolgozik, s orosz és amerikai ügynökök is járnak hozzá kezelésre, lévén a szerb főváros a világ felderítő szolgálatai Balkánnal foglalkozó munkatársainak egyik nagy gyűjtőhelye.

A zrenjanini (Nagybecskerek) Agora könyvkiadó a kéziratot megkapva a villámgyors kiadás mellett döntött, nehogy Radovan Karadzicot a megjelenés előtt fogják el, s okafogyottá váljon a téma. Nem így történt, a könyv pedig a szerbiai bestsellerlista előkelő helyére került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×