INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Gyerekek, akiknek nap mint nap krokodilok között kell úszniuk

Infostart / InfoRádió
Dél-Afrika egyik falujában krokodilok között kell átúszni nap mint nap az iskolába járó gyerekeknek, a település hajóját ugyanis nemrég ellopták. A falu vezetése hidat szeretne építeni, de még nem lehet tudni, hogy mindez mikorra valósul meg.

A dél-afrikai Kwazulu Natalban két hónapja még a hétéves gyermekeknek is át kell úszniuk egy krokodilok lakta folyón, ha el akarnak jutni az iskolába. Csaknem 70 háztartás van a folyóval elválasztva a településtől, a túlpartról pedig sem busz, sem egyéb jármű nem viszi el a gyerekeket az iskolába. Autója egyik családnak sincs.

A gyermekeket korábban egy hajó vitte át a folyón, azt azonban nemrég ellopták, bár sokak szerint az sem volt biztonságos.

A veszélyes folyószakasz elkerüléséhez csaknem 20 kilométeres kerülőt kellene tenni a folyó túloldanál élő másfélszáz gyermeknek.

A gyerekek általában alsóneműig vetkőznek, iskolai egyenruhájukat és tankönyveiket pedig vödrök vagy autógumik segítségével viszik át a partra, hogy szárazon tartsák azokat. Vannak, akik nem tudnak úszni, nekik a nagyobbak vagy a szüleik segítenek, a folyó azonban olyan mély, hogy még egy felnőttnek sem ér le benne a lába.

A gyermekek, akik hatalmas veszélynek vannak kitéve, gyakran elcsigázottan, átfázva érkeznek az iskolába, ahol képtelenek koncentrálni a tananyagra, hiszen folyton az jár a fejükben, hogyan fognak hazaérni.

Több mint tíz percet kell a hideg vízben tölteniük, az átkelést pedig az esők és az áradások is nehezítik.

A címlapról ajánljuk