eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Durva ítélet a kormánytagokról: "háborús bűnösök"

Kanada volt belgrádi nagykövete szerint "háborús bűnösökből" áll a Koszovó függetlenségét vasárnap kikiáltó pristinai vezetés.

"A NATO-megszállás alatt csaknem a teljes nem albán lakosságot elűzték a tartományból, több mint 150 keresztény templomot és kolostort romboltak le" - mondta James Bissett egy német lapban megjelent nyilatkozatában.

Koszovó függetlensége újabb tápot ad a Nagy-Albániáról szőtt álomnak, és tovább destabilizálja a Balkánt, miközben sérti a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányát és a helsinki záróokmányt - tette hozzá a kanadai diplomata.

Egy ország területi épsége, szuverenitása és a határok sérthetetlensége jogi alapvetések, ezeket NATO-országok nem söpörhetik le kényük-kedvük szerint az asztalról. Az Egyesült Államoknak valamiféle "perverz érdeke" fűződik ahhoz, hogy az albán fél pártját fogja a Balkánon - mondta a volt nagykövet.

"A Szerbia elleni NATO-háborúnak semmi köze nem volt szerb bűntettekhez, egyszerűen az észak-atlanti szövetség fennmaradásának és átalakításának legitimálását szolgálta" - tette hozzá.

A szerb biztonsági erők kemény fellépése csak válasz volt a Hashim Thaci jelenlegi koszovói miniszterelnök vezette Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) fegyveres felkelésére. Az UCK merényleteket követett el szerb tisztségviselők és rendőrök ellen, de gyakran azoknak az albánoknak is életükkel kellett fizetni, akik nem támogatták az UCK harcát - hangsúlyozta Bissett.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×