INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Lengyel beáramlás után jöhet a kiáramlás

Infostart / InfoRádió
A briteknek valószínűleg nem kell szembenézniük hosszú távon a lengyelek áradatával, a szigetországba érkezett több százezer lengyel jelentős része ugyanis hamarosan visszatérne saját hazájába.

Lengyelország az elmúlt években elveszítette legkeményebben dolgozó munkavállalóit, legjobb vízvezeték-szerelőit és kőműveseit, akik a lényegesen magasabb fizetésért cserében igen nagy számban voltak hajlandóak elhagyni hazájukat, hogy Nagy-Britanniában gyűjtsék össze jövőjük zálogát.

Úgy tűnik, ez lassacskán sikerült is nekik. Egy varsói intézet ugyanis nemrég nyilvánosságra hozott egy kutatási eredményt, amelyből kiderül, hogy a szigetországba kivándorolt lengyelek 51 százaléka azt tervezi, hogy belátható időn belül hazatér, és csak 23 százalék maradna Nagy-Britanniában.

Az Európai Unió 2004-es bővítése után Nagy-Britannia nem korlátozta az új tagállamok lakóinak munkavállalását, ennek köszönhetően szép számban érkeztek a kelet-európai munkavállalók. A legtöbben Lengyelországból vándoroltak a jobb élet reményében a szigetországba, számuk csaknem 600 ezerre tehető.

Egy lengyel felmérés azonban rámutat: ezek az emberek azzal a szándékkal hagyták el szülőhazájukat, hogy néhány év alatt megalapozzák életüket. Nagy-Britanniában próbáltak meg elegendő pénzt összegyűjteni ahhoz, hogy Lengyelországban lakást vásárolhassanak maguknak vagy beindíthassanak egy vállalkozást.

Az angol font tavaly nyáron jelentősen veszített értékéből más valutákhoz, így a lengyel zlotyhoz képest is, ami érzékenyen érintette a lengyelországi munkavállalókat, akiknek a megtakarításai lényegesen kevesebbet érnek a vártnál.

Arra már a brit gazdaságkutatók is felfigyeltek, hogy a sikeres lengyel munkavállalók elkezdtek hazaszivárogni. Azok, akik az elmúlt években azzal a szándékkal érkeztek az országba, hogy pénzt gyűjtsenek otthoni életük megalapozásához, lassacskán összeszedik a számukra szükséges összeget, és hazaköltöznek.

Õket saját hazájuk is tárt karokkal fogadja, azt remélve, hogy az általuk behozott források fellendíthetik a lengyel gazdaságot.A címlapról ajánljuk