eur:
385.41
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Katasztrófa fenyegeti a Földközi-tengeri turizmust

Gyors ütemben emelkedik a Földközi-tenger vízszintje, a növekedés a következő ötven évben a fél métert is elérheti - figyelmeztet egy spanyol tanulmány.

A Spanyol Oceanográfiai Intézet kutatói emlékeztetnek arra, hogy a Földközi-tenger szintje a hetvenes évek óta növekszik, az utóbbi években egyre gyorsabban. A szakemberek szerint már a fél méternél jóval kisebb emelkedés is rendkívüli károkat okozhat a tengerparti területeken.

A dokumentum megállapítja: a kilencvenes évek óta a tengerszint évente 2,5-10 milliméterrel emelkedett, ami sokkal gyorsabb a hetvenes-nyolcvanas évek átlagánál. A víz közben néhány tized Celsius-fokkal lett melegebb.

A szerzők hangsúlyozzák: már a viszonylag kis mértékű vízszintemelkedésnek is nagyon súlyos következményei lehetnek az alacsonyan fekvő tengerparti területeken, a félméteres emelkedés pedig katasztrófát okozna - nemcsak a helyiek, hanem a turisztikai ágazat számára is.

A tengerek szintjének emelkedése a globális klímaváltozás egyik legfontosabb következménye, amelynek két fő oka van: a sarkvidéki jég olvadása, valamint a tengervíz hőtágulása.

Korábban az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett kormányközi klímaváltozási bizottsága úgy becsülte, hogy a 21. század végéig a tengerszint legfeljebb 81 centiméterrel emelkedik.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×