eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Spanyolországban durvul a kormány és a katolikus egyház csatája

A spanyol szocialisták nyilatkozatban támadták a katolikus egyház vezetését, amiért az semmibe veszi a polgári szabadságjogokat, megsértve ezzel a demokrácia elveit.

Az egyház önállóságot élvez hitbéli kérdésekben, a politikába azonban nem szabad beavatkoznia - írták.

Mariano Fernández-Bermejo igazságügy-miniszter előzőleg kijelentette, hogy az egyházi hierarchia reakciós erői révén a nemzeti katolicizmus beszivárgott a két hónap múlva esedékes spanyolországi parlamenti választásokat megelőző kampányba.

José Blanco, a szocialista párt alelnöke kijelentette, "az egyház példátlan támadást indított a demokratikus intézmények ellen".

Nem fogunk meghátrálni, továbbra is azon leszünk, hogy bővítsük a polgárok jogait és szabadságát - fűzte hozzá.

A keresztény értékek védelmében

December 30-án hatalmas tömeg, egyes hírek szerint több tízezer, más források szerint több százezer ember gyűlt össze a spanyol fővárosban a madridi érsekség által szervezett tömegmegmozduláson "a keresztény családi értékek védelmében".

A katolikus egyház több vezetője élesen bírálta a baloldali kormányt, azzal vádolva a szocialistákat, hogy a kormányzásuk alatti "radikális világiság" veszélyezteti a demokráciát.

A katolikus egyház több alkalommal bírálta José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök kormányát a melegházasságok elismerése és a válások megkönnyítése miatt.

"Egy olyan társadalomban, ahol a válások száma ugrásszerűen megnőtt, és szinte meghaladja a házasságkötések számát, súlyos helyzet állt elő, és ez késztet minket arra, hogy nyilvános állásfoglalást tegyünk" - mondta Antonio Maria Rouco Varela madridi érsek az ABC konzervatív napilap vasárnapi számában megjelent interjúban.

Spanyolországban egy két éve elfogadott törvény az azonos nemű párok számára is lehetővé teszi gyermekek örökbefogadását.

XVI. Benedek pápa a Vatikánból a vasárnap déli úrangyala imádság során élőben szólt a madridi tömeghez a téren elhelyezett hatalmas kivetítőkön keresztül.

"Érdemes a család, a házasság és Isten legértékesebb teremtménye, az emberi lény érdekében fáradozni" - jelentette ki a katolikus egyházfő.

XVI. Benedek arra biztatta az embereket, hogy az emberi életnek méltóságot adó morális értékek tiszteletben tartásával neveljék fel gyermekeiket.

A pápa kiemelte: "a család alapját a férfi és a nő felbonthatatlan szövetsége képezi, az a kiváltságos környezet, amelyben az emberi élet létrejön és védelmet talál kezdetétől fogva egészen természetes végéig".

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×